Pendarovski Ordenom za vojne zasluge odlikovao Kancelariju SAD za saradnju u odbrani

Predsednik Severne Makedonije i vrhovni komandant Stevo Pendarovski odlikovao je danas Ordenom za vojne zasluge Kancelariju SAD za saradnju u odbrani.

Pendarovski Ordenom za vojne zasluge odlikovao Kancelariju SAD za saradnju u odbrani 1

Orden je predstavniku te kancelarije pri Ambasadi SAD u Skoplju uručio na centralnoj svečanosti obeležavanja 18. avgusta – Dana Armije Severne Makedonije.

Pendarovski je istakao da je taj orden „simboličan izraz zahvalnosti makedonskih graana Sjedinjenim Američkim Državama i prijateljskom američkom narodu za svu podršku u svim proteklim decenijama“.

„Od naše nezavisnosti do danas, SAD nam kontinuirano pomažu da izgradimo stabilnu, sigurnu i prosperitetnu armiju i državu. Upravo zato sam danas odlikivao Orednom za vojne zasluge Kancelariju SAD za saradnju u odbrani“, rekao je predsednik Severne Makedonije.

U obrazloženju stoji da se ta kacelarija Ordenom za vojne zasluge „odlikuje zbog kontinuirane podrške i pomoći u procesu jačanja kapaciteta i standarda Armije Republike Severne Makedonije, kao i na učvršćivanju sardnje i partnerstva SAD i Republike Severne Makedonije“.

Armija Severne Makedonije je danas obeležila 28 godina od osnivanja, prvu godinu u kojoj je zemlja punopravna članica NATO, a 18. avgust se proslavlja i kao Dan armije jer je na taj datum 1943. na Slavej planini formiran prvi bataljon narodnooslobodilačke vojske.

Pendarovski je Ordenom za vojne zasluge odlikovao i Bataljon vojno-medicinske podrške i Treći pešadijski bataljon Prve pršadijske brigade Armije Severne Makedonije, ističući veliku podršku koju su te dve jedinice dale u vreme vanrednog stanja zbog korona virusa ministartvima zdravlja i unutrašnjih poslova i jedincama lokalne samouprave.

IZVOR:DANAS

FOTO:EPA-EFE

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*