Fila: Srpskim žrtavama obezbediti advokate koji znaju srpski

Poslanik Socijalističke partije Srbije Toma Fila pitao je danas Vladu Srbije da li misli da uradi nešto povodom zastupnika dve grupe žrtava srpske nacionalnosti u slučajevima koji se vode protiv Hašima Tačija i Mustafe Seljimija, jer im, kako kaže, sada nisu obezbeđeni takvi s kojima mogu da razgovaraju na srpskom jeziku.

Fila je kazao da su 7. maja Specijalna veća za Kosovo u Hagu odredilla dva zastupnika za dve grupe žrtava, jednog u predmetu protiv Hašima Tačija, gde je pored brojnih zločina obuhvaćeno i kidnapovanje ljudi od kojih su mnogi završili kao žrtve trgovine organima, i drugog u predmetu protiv Mustafe Seljemija.

„Uz dužno poštovanje izabranih zastupnika mislim da bi Srbija trebalo da ispita razloge zbog kojih je ovaj sud uskratio mogućnost našim građanima žrtvama da ih u tom za njih visokorizičnom postupku zastupaju advokati sa kojima ne mogu da razgovaraju na svom jeziku bez tumača”, rekao je Fila u Skupštini Srbije, javlja Tanjug.

On je izrazio sumnju da su srpske žrtve u tom predmetu žečeče da ih zastupaju profesorka Pujes i advokat Los, jer smatra da za njih nikada do tada nisu čuli.

„Verujem da ili nisu pitani ili da ih je neko anoniman ubedio da će oni najbolje štititi njihove interese”, smatra Fila.

Predložio je da nadležni organi Srbije na to ukažu specijalnim većima za Kosovo i da na adekvatan način prate dalji rad tih veća, posebno vodeći računa o zaštiti državljana Srbije srpske nacionalnosti, koji se u tim postupcima pojavljuju kao žrtve i svedoci.

 

 

IZVOR:POLITIKA

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*