Peskov: Navaljni slobodan da ode iz Rusije i vrati se kada želi

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da je, kao i svaki drugi državljanin Rusije, opoziciono nastrojeni bloger Aleksej Navaljni slobodan da ode iz zemlje i u nju se vrati kada želi.

Posle navodnog slučaja trovanja, Aleksej Navaljni je prebačen u Nemačku, gde je jedno vreme bio u komi, ali se njegovo zdravstveno stanje od tada značajno popravilo.

Peskov: Navaljni slobodan da ode iz Rusije i vrati se

Nariškin: Rusija eliminisala sve zalihe novičoka

Rusija je eliminisala sve rezerve bojnih otrova, uključujući i nervni gas novičok, što je u skladu sa ustanovljenim pravilima, izjavio je direktor obaveštajne službe SVR Sergej Nariškin.

„Oni su uništeni u skladu sa OPCV procedurama i pravilima što je i dokumentovano. Sve spekulacije da Rusija i dalje proizvodi ili čuva zalihe starih rezervi hemijskih agenasa su dezinformacije“, rekao je Nariškin novinarima, prenosi Tas.

On je to izjavio nakon incidenta sa ruskim opozicionim liderom Aleksejem Navaljnim, koji je navodno otrovan 20. avgusta na putu za Moskvu.

„Bilo koji državljanin Rusije slobodan je da ode iz Rusije ili se u nju vrati“, rekao je Peskov na konferenciji za štampu.

On je na taj način prokomentarisao navode Njujork tajmsa prema kojima je, u razgovoru sa predstavnicima nemačkih istražnih organa, Navaljni rekao da ne planira da emigrira u Nemačku i da bi voleo da se vrati u Rusiju i nastavi sa dosadašnjim angažmanom.

Odgovarajući na pitanje da li je Kremlj zadovoljan odlukom Navaljnog, imajući u vidu snažan ođek koji je njegov slučaj izazvao u svetu, Peskov je podvukao da su, „kada se neki državljanin Rusije oporavi i njegovo zdravstveno stanje se normalizuje, naravno, svi srećni“.

Međutim, kako navodi Tas, Peskov je rekao da Kremlj nije u mogućnosti da pomno prati promene u zdravstvenom stanju Navaljnog.

Ranije danas, ruski opozicioni lider Aleksej Navaljni, koji se leči u berlinskoj bolnici Šarite gde je dugo bio u komi, rekao je da želi da se vrati u Rusiju.

Navaljni je objavio na svom Instagram profilu fotografiju iz bolnice.

Na fotografiji se vidi Navaljni kako sedi u bolničkom krevetu, okružen suprugom i decom i uz poruku da je sada u stanju da diše samostalno.

 

 

IZVOR:RTS

 

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*