Peskov: Situacija u Ukrajini zastrašujuća, Veršinin: Evropa ignoriše segregaciju

MOSKVA –

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je „da je situacija na liniji kontakta u istočnoj Ukrajini, između ukrajinskih vladinih snaga i separatističkih snaga, prilično „zastrašujuća“ i da je bilo višestrukih provokacija“, prenosi Rojters. Zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Veršinin izjavio je za Tass da „evropske zemlje ignorišu politiku direktne segregacije koju vode baltičke države i Ukrajina“.

Zvanični Kremlj je saopštio da bi raspoređivanje NATO trupa u Ukrajini prouzrokovalo nove tenzije blizu ruskih granica i primoralo Moskvu da preduzme dodatne mere za očuvanje sopstvene bezbednosti.

dmitrij, peskov, rusija

EPA-EFE/YURI KOCHETKOV

NATO je juče izrazio zabrinutost zbog nagomilavanja ruske vojske u blizini istočne Ukrajine, nakon što je Rusija upozorila da bi ozbiljna eskalacija sukoba u ukrajinskom regionu Donbasu mogla „uništiti“ Ukrajinu.

Američki ministar odbrane Lojd Ostin razgovarao je juče sa svojim ukrajinskim kolegom Andrijom Taranom i „osudio nedavnu eskalaciju ruskih agresivnih i provokativnih akcija u istočnoj Ukrajini“, saopštio je Pentagon.

Veršinin: Evropa ignoriše segregaciju na Baltiku i u Ukrajini

„Evropske zemlje ignorišu politiku direktne segregacije koju vode baltičke države i Ukrajina“, izjavio je za Tass zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Veršinin.

Sergej versinin

EPA (RONALD WITTEK)

„Nismo mogli da ne skrenemo pažnju na 46. zasedanju Saveta za ljudska prava Ujedinjenih nacija (UNHRC) o nedopustivoj situaciji u 21. veku gde evropske zemlje zatvaraju oči pred sramotnom politikom otvorene segregacije zasnovane na principu etničke i verske pripadnosti u baltičkim državama i Ukrajini“, istakao je visoki ruski diplomata.

Ukrajinske vlasti su blokirale Severnokrimski kanal kojim voda iz Dnjepra stiže na Krimsko poluostrvo, zbog toga su u većini gradova na Krimu uvedene restrikcije pitke vode, a Rusija je zajedno sa državama članicama Pokreta nesvrstanih pokrenula pred Savetom za ljudska prava UN pitanje ove nelegitimne odluke kojom su ugrožena osnovna ljudska prava, prenosi Tass.

 

 

IZVOR:RTV

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*