Pitanja koja se zbog virusa korona postavljaju putnicima na graničnim prelazima

Rade Knežević iz Uprave carina rekao je za RTS da je pojačan nadzor na granicama stupio na snagu.

Do sada su se pojačane mere odnosile na aerodrome, od nedavno se detaljnije proveravaju putnici koji ulaze u našu zemlju.
Foto: 021.rs

 

Krenuli smo sa aerodromima u Nišu i Beogradu, uvedene su termovizijske kamere koje mogu da prepoznaju i detektuju povišenu telesnu temperaturu kod putnika„, kaže on.
Knežević napominje da takva vrsta preventivnih mera nije u nadležnosti Uprave carina, već u nadležnosti Ministarstva zdravlja, tačnije granično-sanitarne inspekcije, ali Uprava carina kao deo tog sistema integrisanog upravljanja granicama pruža maksimalnu pomoć svim graničnim službama u preventivnim merama.
Prešlo se i na granične prelaze, vrše se kontrole na drumskim prelazima, naročito se kontrolišu putnici koji dolaze sa rizičnih područja – prisutni su granični sanitarni inspektori koji obavljaju određenu vrstu intervjua sa putnicima, razgovra se sa njima, postavljaju se određena pitanja – koliko su provodili vremena u tim rizičnim područjima, da li su bili u kontaktu sa nekim ljudima koji su bolesni, kako se oni osećaju i onda postoje dalji koraci ukoliko se posumnja u nešto„, naglasio je Knežević.
Kako kaže, za sada je situacija sigurna, nije detektovan nijedan slučaj.
Razgovori sa putnicima 
Govoreći o kriterijumima po kome se putnici ispituju, Knežević za RTS kaže da se trude da obave intervjue sa što više putnika, da se kroz razgovor vidi da li je neko boravio i prošao kroz rizično područje. Ukoliko se posumnja na virus korona, Knežević kaže da granična sanitarna inspekcija ima propisanu proceduru ukoliko dođe do takvog slučaja.
Knežević kaže da se kontroliše roba koja dolazi iz Italije i Kine, ali nisu nikakve posebne mere uvedene jer je u pitanju kapljična virusna infekcija koja van nosioca može da provede u otvorenom prostoru sat vremena.
Moramo da kontrolišemo robu, ukoliko roba dolazi sa rizičnog područja, naši službenici moraju da pregledaju robu jer postoje i oni koji će iskoristiti ovu situaciju da bi nešto prokrijumčarili, ali to je naša svakodnevnica„, kaže on.
Ističe da je kontrola je detaljna, bez obzira iz kog područja dolazi. Dodaje da je došlo do malog smanjenja uvoza robe, jer se strah uvukao među narod.
Autor: RTS

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*