Planirali napad na Kfor?

Zaplenjen eksploziv, mine i dronovi, a stručnjaci ukazuju da su ovakva hapšenja pod kontrolom zapadnih obaveštajnih službi, navodi Politika.

(Foto: Piksabej)

Na Kosovu i Metohiji u nedelju je uhapšeno pet osoba osumnjičenih da su pripremale bombaški teroristički napad, a iz specijalnog tužilaštva Kosova juče su saopštena imena četvorice osumnjičenih.

Privedeni su: Ardian Đuraj iz Peći, Mentor Beljaka iz Prizrena, Ergim Sila i Nehrudin Skenderi, koji su prema saznanjima policije i ranijih godina dovođeni u vezu i privođeni zbog terorizma, prenosi Kosovo onlajn.

Ova akcija izvedena je nakon višemesečne istrage i sprovođenja tajnih mera istrage i nadzora. Kod osumnjičenih su pronađeni eksploziv, protivtenkovsko oružje i bespilotne letelice – dronovi.

Stručnjak za terorizam Dževad Galijašević, izjavio je za Kosovo onlajn da je ova grupa „pala” jer su planirali napade na vojnike Kfora.

On je upozorio da postoji još takvih grupa i da se veliki broj mladića sa Kosova, koji su išli u Siriju da ratuju, vratio radikalizovan.

Na Kosovu terorizam funkcioniše u dva pravca, postoje „podobni teroristi” koji su obučavani od strane specijalaca Rosu i koji su miljenici SAD, a ova petorica uhapšenih spadaju u drugu kategoriju, jer su imali planove u odnosu na zapadne vojne jedinice, smatra Galijašević.

„Ovu grupu stavljam u kategoriju onih hapšenja kao kada su privođeni imami u Prištini, odnosno onih koji ne podržavaju zapadno prisustvo na ovim prostorima. Ono što je Amerika uradila u Avganistanu može biti i okidač za delovanje ove grupe, a siguran sam da na Kosovu postoji još takvih na slobodi”, rekao je Galijašević, prenosi Kosovo onlajn.

Milan Mijalkovski, stručnjak za bezbednost i profesor u penziji Univerziteta u Beogradu kao zabrinjavajuću činjenicu u ovom slučaju naglasio je to što su kod uhapšenih pronađeni i dronovi.

„Ako je tačna ta informacija, to pokazuje da su njihove mogućnosti za izvođenje terorističkih napada sada daleko veće”, kazao je Mijalkovski za „Politiku”.

Ovaj stručnjak za bezbednost podsetio je da su tokom ratova u Iraku i Siriji posebne brigade na tim ratištima bile sastavljene od terorista – Albanaca poreklom sa Kosova.

Oni koji su se sa tih ratišta vratili radikalizovani, predstavljaju najveću pretnju i njih povremeno hapse na Kosovu. Mijalkovski smatra da celokupnu situaciju na ovom prostoru kontrolišu zapadne obaveštajne službe i da su ovakva privođenja pod njihovim nadzorom.

Pre nekoliko meseci, iz specijalnog tužilaštva Kosova saopšteno je da je privedena osoba osumnjičena za podstrekivanje na vršenje terorističkih akata.

Ispostavilo se, kako su saznali prištinski mediji, da je bila reč o Krešniku Podvorici iz Lipljana, brata Blerima Podvorice koji je poginuo u Siriji 2017. u samoubilačkom napadu. Krešnik Podvorica je 2018. osuđen na šest meseci zatvora, jer nije prijavio krivično delo kada je optuženi Rakip Avdili zatražio da izvrši samoubilački napad na Kosovu. Takođe, Podvoricu je Osnovni sud u Prištini u januaru ove godine osudio na šest meseci zatvora, zbog propagande terorističkih aktivnosti, nakon što je na društvenim mrežama otvoreno podržao terorističke akte takozvane Islamske države, preneli su mediji sa Kosova.

 

 

 

IZVOR:POLITIKA

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*