Platforma “Tvrđava mira” od 7. juna u Novom Sadu

Nakon programskih platformi Doček, Kaleidoskop i Budućnost Evrope, u okviru projekta “Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulkture“ u Novom Sadu, od 7. juna do 7. jula biće realizovana četvrta programska platforma Tvrđava mira čiji je cilj da se kroz kulturu i umetnost Novi Sad afirmiše kao simbol regionalnog pomirenja.

Tim povodom, u Gradskoj kući održana je konferencija za novinare na kojoj su se prisutnima obratili član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić, direktor Fondacije „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“ Nemanja Milenković, viši savetnik za kreativne industrije i turizam predsednika Vlade Srbije Ana Ilić, direktor UO “Egzit fondacije“ Ivan Petrović, predstavnik Saveta za regionalnu saradnju Nikola Gaon i direktor NEO festivala Marko Miletić.

Član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić rekao je da programska platforma Tvrđava mira proizilazi iz strategija i planova koje Grad i Fondacija zajedno realizuju.

– Gradska uprava za kulturu, u saradnji sa svim akterima iz ove oblasti planski i strateški razvija ovaj resor, sprovodeći jedinstvenu kulturnu politiku. Proces strateškog razvoja kulture možemo pratiti od druge polovine 2016. godine kada smo usvojili Strategiju kulturnog razvoja grada, napisali završnu aplikaciju i dobili titulu Evropske prestonice kulture. U međuvremenu, pokrenuli smo Forum za kulturu, mnoge infrastrukturne projekte, osnovali smo dve nove ustanove kulture, sprovodimo akcione planove, a pomenuo bih i Projekat 33 u okviru kojeg sve novosadske ustanove kulture izrađuju svoje petogodišnje planove rada – izjavio je Dalibor Rožić i dodao – Sve to jeste svojevrsni agens za promenu samopercepcije. Naša želja je da kulturu približimo centralnim politikama grada, jer je kultura važno polje života koje povezuje ljude, jača osećaj pripadnosti zajednici i formira identitet jedne sredine. Nadam se da će platforme koje smo pokrenuli nastaviti da žive i da će ostati kao legat i posle 2021. godine.

Viši savetnik Predsednika vlade Ana Ilić istakla je da je Novi Sad pravi primer kako se kroz kreativne industrije može razvijati grad i kako se mogu stvarati nove vrednosti.

– Putem ove Platforme želimo da pokažemo svetu da imamo ljude koji su zaista kreativni, autentični i inovativni, kroz sve delatnosti društva i da je to naša najveća snaga – naglasila je Ana Ilić.

Ivan Petrović je ocenio da „Egzit“ od svog osnivanja radi na promociji izgradnje mira u regionu i poznat je kao mesto okupljanja mladih iz bivših jugoslovenskih republika i to u veoma vedroj i prijateljskoj atmosferi.

– Kroz istoriju je evidentno da je društvo u celini napredovalo i razvijalo se upravo u periodima kada je duže trajao mir. Predstavićemo novu kulturno-turističku atrakciju Novog Sada i Srbije, 28. juna, koja je originalno umetničko delo Joko Ono, a napravljena je na osnovu modela šajke, tradicionalnog srpskog broda vojnika graničara iz doba Vojne krajine – rekao je Petrović.

Kako je saopšteno na konferenciji, u okviru brojnih programa koji će biti realizovani tokom Tvrđave mira su i predstava “Priča o vojniku“ u Studiju M, 8. juna u 20 časova, i to kao deo NEO festivala, kao i koncert Sevdah, u Sinagogi 9. juna u 20 časova.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*