Pobednici Međunarodnog festivala podvodnog filma Neum 2021 i radionica Podvodni svet

Međunarodni festival podvodnog filma Neum 2021 održao je svoju prvu noć 22  finalista u hotelu Zenit u Neumu.

Na početku programa prisutnima se obratio načelnik Opštine Neum, Dragan Jurković i kazao kako je ova saradnja koja je počela iznenadno i neočekivano kada je došla prijava na “Javni poziv za dodelu sredstava za kulturu i sport” u Opštini Neum. “Kada je prijava stigla nismo ni znali o čemu se radi ali je zvučalo zanimljivo, drugačije i vredno pažnje.”, istakao je načelnik Jurković.
Takođe je dodao kako je u skladu s mogućnostima, Opština pomogla da se realizuje ovaj projekat po prvi put u Neumu, te da se nada kako je ovo početak jednog tradicionalnog događaja u Neumu.

Prikazana su 22 filma finalista iz raznih zemalja. Filmovi su jedinstveni, prikazuju bogatstva podvodnog sveta kroz različite scenarije umetnika i amatera.
Prikazuju ljubav prema moru, rekama, jezerima, ronjenju i istraživanju ali i zdravlju.
Jedan deo autora pokušava i na ovaj način dopreti do svesti ljudi prilikom zagađivanja okoline, u ovom slučaju podvodnog sveta.

Celi program je svojim nastupom obogatio Vinko Ćemeraš, pobednik popularnog muzičkog showa “The Voice Hrvatska”.

Međunarodni festival podvodnog filma Neum 2021 je uručio sledeće nagrade:

–      Nagradu za najbolji BH podvodni film predao je Ante Džono, predsednik ronilačkog kluba Neum, a nagradu je osvojio film “Metaphysic”, rediteljke Sandre Mlađanović.
– “Island of Artina”, film Nebojše Vojnovića, je proglašen najboljim eko filmom festivala.
– Nagrada za najbolju muziku filma je otišla španskom filmu “Staghorn Coral” od Julie Girosa.
– Nagradu za najbolju kameru predao je Nikša Kaleb, rukometni zlatni olimpijac i svetski prvak  i ronilac u ruke Vinka Ćemeraša za film “Izgubiti neću dah” rediteljke Mare Milin.

–      Najboljim filmom festivala proglašen je film “Mike & Maurice”, reditelja Garetha Bartletta (UK).  Glavnu nagradu uručio je načelnik Opštine Neum Dragan Jurković.

Izvršna producentkinja Međunarodnog festivala podvodnog filma Neum 2021  Julijana  Mikulić Jurković, zahvalila se svima na podršci i izjavila: Neum smo u kratkom roku postavili u širi kontekst Underwater filma, možemo reći kako smo, zahvaljujući domaćem i interncionalnom timu, upoznali Svet s našim Festivalom. Filmovi iz Irana, Indije, SAD-a, Kine, Australije, remek dela iz Italije, Španije, Engleske, Austrije su prikazana našoj publici. Veoma smo zadovoljni interakcijom i sa autorima filmova i sa predivnom publikom. Vidimo se i naredne godine na Underwaterfilm festivalu.

Danas, drugi dan festivala je radno, na programu je međunarodna (Italia, BiH i Hrvatska) radionica „Podvodni svijet“  uz korisna predavanja koje vodi Mario Jerkić i Marisa Checcheti iz Italije (synchro).

Mario Jerkić je detaljno uveo učesnike u temu „Rizici i sigurnost u ronjenju“ koja se odnosi na ronilačku opremu, pravila ronjenja, prirodne i veštačke opasnosti, kao i rizike vezane za zdravlje i ponašanje ronilaca. Mariove kolege iz Neuma, Čapljine i Mostara su učestvujući u radionici pojačali spoznaje kako amatera, tako i razmene profesionalnih iskustava. Na seminaru je prikazan kratki dokumentarni film autorke Marise Checchetti iz Italije, koja je autor nekoliko podvodnih filmova s temom Underwater dance. Marisa je posebno snimila film za ovaj seminar. Njena ekipa roni, pleše, i snima na -45 metara u najdubljim svetskim bazenima. Opisuje opasne situacije podvodne filmske produkcije, gde kad se zaroni – komunikacija je samo u pogledu.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*