Počasna paljba na Petrovaradinskoj tvrđavi povodom Dana državnosti Srbije

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović prisustvovao je počasnoj artiljerijskoj paljbi, koju su povodom Dana državnosti Republike Srbije i po odluci predsednika Republike Srbije, izveli pripadnici Gardijske brigade Vojske Srbije.

Počasna artiljerijska paljba sa 10 plotuna iz četiri artiljerijska oruđa ispanjena je na Petrovaradinskoj tvrđavi, na platou ispred Muzeja Grada Novog Sada, kod sata.

„Prvi put, u modernoj istoriji Srbije, artiljerijska paljba, po naredbi predsednika Srbije, povodom Dana državnosti, izvedena je ne samo u Beogradu, već i u Novom Sadu i Nišu. To je u simboličkom smislu važno, jer pokazujemo i državno jedinstvo i zajedništvo u najširem smislu“, kazao je Mirović dodajući da je današnji događaj pokazatelj ukupne politike i odnosa koji treba da imamo prema državnim praznicima, vojsci, policiji, prema svim simbolima države.

Mirović je dodao da će tokom 2018, kada se obeležava stogodišnjica prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji, učiniti dosta napora da se sve naše institucije budu još vidljivije, snažnije, posebno one poput Vojske, policije i drugih koje imaju utemeljenu vrednost i značaj koji je nemerljiv.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević je rekao da je današnji događaj jedan od načina da se odužimo našim precima koji su nam ostavili slobodu, koji su nas zavetovali da se borimo za modernu i razvijenu Srbiju, koja će uvažena od i međunarodnih prijatelja i saradnika, ali pre svega voljena od sopstvenog naroda i svih građana koji žive na teritoriji današnje Srbije.

U ime Prve brigade Kopnene vojske Srbije, brigadni general Željko Petrović poželeo je svim građanima Srbije srećan Dan državnosti, istakavši da je reč o jednom od najvećih praznika za našu državu.

U Srbiji se Dan državnosti slavi 15. februara, kada je 1835. godine donet prvi Ustav Knjaževine Srbije – Sretenjski ustav.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*