Počela konferencija „Nadzor nad radom lokalnih preduzeća“

Državni sekretar Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave Vlade Republike Srbije Dragana Potpara otvorila je danas u Vrdniku dvodnevnu konferenciju „Nadzor nad radom lokalnih preduzeća“, namenjenu ženama rukovodiocima na lokalu.

Potpara je tom prilikom istakla značaj upoznavanja žena na čelu jedinica lokalne samouprave sa temom upravljanja lokalnim finansijama, posebno u delu koji se odnosi na rad lokalnih preduzeća.

Ona je podsetila na to da Ministarstvo vodi računa o pitanju rodne ravnopravnosti na lokalu, čemu svedoči i martovsko potpisivanje Povelje ženske solidardnosti od strane 22 gradonačelnice i predsednice opština.

Ovaj skup, na kome učestvuje 19 žena iz 16 jedinica lokalne samouprave, dokaz je da Ministarstvo želi da ih ohrabri i podrži, jer su one bolje u upravljanju javnim finansijama, kao i da im pomogne da budu ravnopravnije sa muškarcima kada je u pitanju oblast nadzora nad radom lokalnih preduzeća, objasnila je državna sekretarka.

Prema njenima rečima, iako na poziciji direktora javnih preduzeća na lokalu gotovo da i nema žena, one su skoro u svim opštinama na mestima sa kojih imaju uvid u trošenje budžetskih sredstava.

Potpara je učesnice konferencije podsetila na nedavno usvojenu Strategiju reforme javne uprave, čiji je cilj da stvori upravu po meri građana i privrede, odnosno da postane korisnički orijentisana.

Direktorka Projekta RELOF 2 Ana Jolović poručila je da je ovaj projekat odmah uvideo značaj umrežavanja žena na lokalu i u saradnji sa Ministarstvom počeo razradu konkretnih tema od kojih bi žene, rukovodioci na lokalu, imale korisiti u svom radu.

Ona je izrazila nadu da će ova konferencija iznedriti povećanje njihovih kapaciteta, znanja i kompetencija u oblasti upravljačke odgovornosti, nadzoru nad javnim preduzećima i nadzoru nad budžetskim korisnicima, kao i da će se bolje povezati međusobno.

Gradonačelnica Užica Jelena Raković Radivojević istakla je da je sprovođenje reformskih procesa jednako važno svima koji rade na lokalnom novou, kao i da im je jasno da samo posvećenošću može da se ostvari napredak u društvu na svim nivoima.

Ona je izrazila očekivanje da će baš ovakvi projekti značajno unaprediti proces izrade budžeta, izveštavanja građana, kao i rad lokalne poreske administracije.

Na konferenciji će biti reči o dobrom upravljanju i upravljačkoj odgovornosti, korporativnom upravljanju u javnom sektoru i koristi od digitalizacije, odnosu između jedinica lokalne samouprave i javnih preduzeća, analizi stanja u Srbiji, procedurama planiranja i izveštavanja.

Takođe, raspravljaće se i o finansijskim indikatorima poslovanja, analizi rizika, digitalizaciji procesa nadzora nad javnim preduzećima, kapacitetima jedinica lokalne samouprave za taj nadzor, kao i o narednim koracima u međusobnoj saradnji.

Projekat Reforma lokalnih finansija u Srbiji – faza 2 (RELOF2), u okviru koga je organizovana konferencija, usmeren je na primenu principa dobrog upravljanja u upravljanju rizicima i učincima kroz sveobuhvatnu kontrolu i adekvatno upravljanje javnim finansijama u odabranim jedinicama lokalne samouprave, kojih je 33, a finansira ga Švajcarski sekretarijat za ekonomske poslove SEKO.

Počela konferencija „Nadzor nad radom lokalnih preduzeća“

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*