Počela primena novog zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom

Prvog jula, na snagu je stupio novi Zakon o finansijskoj podršci porodici sa decom, prema kojem je roditeljski dodatak za prvo dete 100.000 dinara, umesto dosadašnjih 39.000.

U Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, kažu da se zahtev za ostvarivanje prava na roditeljski dodatak, prema novom zakonu, podnosi najkasnije do navršene prve godine deteta, a da za drugo i treće dete dodatak ostaje isti.

Novi propisi donose promene i kad je u pitanju pravo na porodiljski dodatak. Do sad su ovo pravo imale samo žene zaposlene na ugovoru o radu, dok je novim odredbama ono prošireno i na porodilje koje samostalno obavljaju neku delatnost, uključujući i one koje su angažovane uz ugovor o delu ili ugovor o privremeno-povremenim poslovima. Osnovica za isplatu tog dodatka zavisiće od uplaćenih doprinosa na osnovu vrste prihoda koje su imale u poslednjih 18 meseci.

Pravo na roditeljski dodatak ne može da bude ostvareno ako majka ili članovi zajedničkog domaćinstva plaćaju porez na imovinu na poresku osnovicu veću od 30 miliona dinara, ako roditelji u momentu podnošenja zahteva žive u inostranstvu, kao i ako je majka strani državljanin koji je isto ili slično pravo ostvario u zemlji čiji je državljanin.

Izvor: Opština Kula

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*