Počele 57. Slovačke narodne svečanosti

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević prisustvovao je programu otvaranja Slovačkih narodnih svečanosti u Slovačkom vojvođanskom pozorištu u Bačkom Petrovcu. Tim povodom, održan je i prijem visokih zvanica kod predsednika Opštine Bački Petrovac Srđana Simića, a manifestaciji su prisustvovali i potpredsednik Pokrajinske vlade Đorđe Milićević koji je svečano i otvorio skup, kao i brojni pokrajinski funkcioneri, predstavnici ambasada, narodni poslanici, državni sekretari i drugi. Slovačke narodne svečanosti će biti održane po 57. put, i to od 10. do 12. avgusta 2018. godine u Bačkom Petrovcu.

„Velika je čast prisustvovati ovoj tradicionalnoj manifestaciji, jer ona obeleži svaki avgust u Vojvodini i podseća na period kada su Slovaci naseljavali ove prostore. Istovremeno, to je i odlična prilika da se pogleda u budućnost i da se utvrde planovi za dalji razvoj zajednice. U pitanju je manifestacija koja prikazuje bogatstvo Vojvodine i cele Srbije, ne samo u smilslu folklora i kulturnih dešavanja, već kulture zajedničkog života, tj. suživota. Postoji jedna čvrsta veza između slovačkog i srpskog naroda, koja se ogleda u međusobnom poštovanju i prijateljstvu dve države. Kada je Slovačka bila na iskušenjima, Srbi su pružali podršku, a isto tako su Slovaci pomagali Srbiji u svim teškim trenucima. Izuzetno cenimo otvoren i prijateljski stav Slovačke po pitanju poštovanja teritorijalnog integriteta Republike Srbije koji je iskazan kroz nepriznavanje samoproglašene nezavisnosti Kosova“ – rekao je gradonačelnik Miloš Vučević i naglasio da je upravo u Bačkom Petrovcu proveo deo detinjstva, da je drugovao sa Slovacima iz Petrovca, Kisača, Gložana, Pađene, Kovačine, Belog Blata i da veoma dobro poznaje slovačku gostoprimljivost i velikodušnost.

Slovačke narodne svečanosti održane su po prvi put u Bačkom Petrovcu 28. avgusta 1919. godine, kada se okupio veliki broj Slovaka iz raznih sredina i govorio o tome, koga poslati kao predstavnika Slovaka u Beograd u „Narodno predstavništvo“, kako uspešno pokrenuti slovačku srednju školu (Nižu gimnaziju u Petrovcu), kako najjednostavnije doći do slovačkih knjiga za školarce i sl. Danas Slovačke narodne svečanosti predstavljaju važan kulturni, ali i turistički događaj, a njihovu organizaciju već nekoliko godina unazad potpisuju Opština Bački Petrovac, Matica Slovačka i Nacionalni savet slovačke nacionalne manjine. Ta centralna manifestacija Slovaka u Srbiji mesto je na kome se za tri dana mogu videti brojne izložbe, koncerti, pozorišne predstave i kulturno-umetnički programi na kojima je na najbolji način predstavljen kulturni život Slovaka u Srbiji.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*