Počele vidovdanske svečanosti – sedam vekova od izgradnje Gračanice i smrti njenog ktitora

Na Kosovu i Metohiji počele su vidovdanske svečanosti, na kojima se obeležava 700 godina manastira Gračanica i isto toliko od upokojenja njenog ktitora Svetog kralja Milutina. U Gračanici je povodom Vidovdana i ove godine organizovana likovna kolonija, a otvorena je i izložba slika nedavno preminulog Miloša Šobajića.

Miloš Šobajić bio je poslednji dobitnik „Longina“, nagrade koja se povodom Vidovdana dodeljuje za sveukupno stvaralaštvo najistaknutijim srpskim umetnicima.

Nagradu je u Gračanici primio 2019. godine, ali izložbi svojih slika na istom mestu ove godine nije mogao da prisustvuje.

Miloš Šobajić je umro pre 40 dana. Njegovi saputnici kažu da je pred kraj života imao želju da izlaže svuda po Srbiji.

Maja Iskjerdo, supruga Miloša Šobajića kaže da je njegova želja bila da izlaže ne samo po svetski poznatim muzejima, već svuda po Srbiji, pa je tako išao od Novog Sada, preko Trebinja i Banjaluke, Trstenika, Sombora i Pančeva, Višegrada, Valjeva, Niša.

„Kruna njegove misije izlaganja opusa po Srbiji, bila je upravo ovde, na Kosovu i Metohiji“, naglašava Maja Iskjerdo.

Izložbu Šobajićevih slika otvorio je Arno Gujon, koji je preko organizacije „Solidarnost za Kosovo“ uložio blizu 20 hiljada evra u renoviranje galerije Doma kulture.

Ovogodišnje vidovdanske svečanosti uveličava ponovno otvaranje i vraćanje Galerije umetnosti Priština.

Direktor Galerije Nebojša Jevtić ocenjuje da su kultura i umetnost poslednja odbrana srpskog naroda na Kosovu i Metohiji. „Zato sve radimo da održimo njihov kontinuitet i trajanje, da različitim programima nastavimo tamo gde su naše institucije stale 1999. godine“, ističe Jevtić.

Slikari se povodom Vidovdana u Gračanici okupljaju već 22 godine, na likovnoj koloniji.

Slikar Ervin Ćatović kaže da Vidovdan znači jednu kulturu i tradiciju, kao i umetnost, ali sa druge strane i obavezu da se kaže svoj stav.

Vidovdanske svečanosti narednih dana obuhvatiće predstave za decu, promocije knjiga, smotre folklora, izbor najelepše kosovke devojke, a centralna manifestacija biće vidovdansko pesničko bdenije.

 

 

IZVOR:RTS

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*