Počeli parlamentarni izbori u Slovačkoj

BRATISLAVA –

U Slovačkoj su jutros otvorena birališta na parlamentarnim izborima, na kojima se, navodi Rojters, očekuje poraz vladajuće partija levog centra Smer, koja duže od decenije dominira na političkoj sceni te zemlje, zbog besa zbog visokog nivoa korupcije i brojnih skandala.

Predizborne ankete pokazuju veliki porast popularnosti anti-korupcijskog pokreta Obični ljudi (OLANO), koji, prema tim rezultatima, ima mogućnost da ostavi Smer na drugom mestu i formira većinu desnog centra sa manjim konzervativnim i liberalnim partijama, prenosi agencija.

EPA-EFE/FEHIM DEMIR

Ekstremna krajnje desna Narodan partija naša Slovačka (LSNS), čiji članovi korista nacistički pozdrav i koja želi da Slovačka izađe iz Evropske unije i NATO, prema anketama bi trebalo da ojača poziciju u parlamentu i da postane treća najpopularnija partija u zemlji, navodi AP.

Socijaldemokratska partija Smer premijera Petera Pelegrinija bila je na vlasti većinu vremena u poslednjih 14 godine, a na izborima 2016. godine osvojila je 28,3 odsto podrške nakon kampanje zasnovane na antimigrantskoj retorici.

Tu partiju je, međutim, potresao veliki broj skandala, a najviše ubistvo istraživačkog novinara Jana Kucjaka i njegove verenice.

Koalicioni partneri u vladi, ultra-nacionalistička Slovačka narodna partija i stranka etničkih Mađara, mogli bi da ostanu bez mesta u parlamentu, koji broji 150 mandata.

U Slovačkoj živi oko 5,5 miliona ljudi.

IZVOR:RTV

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*