Počelo „Kulturno leto u Rumenki”

Obeležavanje praznika svetih apostola Petra i Pavla, zaštitnika Rumenke, otpočelo je manifestacijom „Kulturno leto u Rumenki – Petrovdan” u tamošnjem Kulturnom centru (KC) uz muzički, scenski i dramski program.

Manifestaciju su otvorili pijanistkinja Petra Spasojević, Mali hor KC, kao i hor „Prosvetitelji”.

Održane su i dve besplatne predstave, za mlađe i za starije, a predstavljen je i program multikulturalne tradicije mesta s kaligrafijom, u okviru kojeg su prikazani tradcionalni obredi lilanja, dodola i obrednih dečjih igara, koje su u vezi sa Petrovdanom i Ivandanom. Prema rečima direktorke KC „Rumenka” Dragane Milošević, tradicionalna svetkovina oplemenjena je sadržajem kojim ova ustanova trasira kulturni razvoj regiona u budućnosti. Zbog toga je otvorena i izložba o prve dve godine postojanja KC.

– Kroz izložbu smo predstavili sve programske sadržaje koje smo do sada realizovali, od predavanja, izložbi, do velikih manifestacija – gastronomskih, kulturnih i tome slično – kazala je Dragana Milošević i dodala da će posetioci moći da vide izložbu i narednih dana u njihovim prostorijama, te da planiraju da ona bude uobličena kao stalna postavka.

Manifestaciji je prisustvovao i član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić, koji je rekao da je osnivanjem KC u Rumenki data nova dimenzija i doprinos obeležavanju ove manifestacije.

Kulturno leto u Rumenci
Datum : Jul 11.2019.
Rubrika: Novosadska
Mesto: Rumenka
Foto: Filip Bakic©

Grad radi na tome da podigne kapacitete, širi infrastrukturu i decentralizuje kulturne sadržaje, a Kulturni centar „Rumenka” je možda najbolji primer delovanja u tom pravcu – rekao je Rožić i dodao da KC „Rumenka” ima prostora da se u njemu pokrenu programi i platforme poput Eđšega i Svilare, te da može da doprinese ponudi kvalitetih kulturnih sadržaja lokalnoj zajednici.

Kulturno leto u Rumenci
Datum : Jul 11.2019.
Rubrika: Novosadska
Mesto: Rumenka
Foto: Filip Bakic©

Kulturno leto u Rumenki – Petrovdan” održava se i danas, a manifestacija se seli na stadion Fudbalskog kluba „Jedinstvo”, gde će od 20 časova posetioci moći da uživaju u muzičko-zabavnom programu, u kojem će učestvovati pevači popularne i narodne muzike.

izvor DNEVNIK

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*