Počelo preventivno čišćenje problematičnih korita

Banja Luka – Gradonačelnik Banje Luke Igor Radojičić, prisustvovao je danas početku preventivne akcije čišćenja propusnih kanala i korita bujičnih potoka, koju će obaviti pripadnici gradske Civilne zaštite uz pomoć nove građevinske mehanizacije, namenjene za prevenciju posledica poplava i drugih elementarnih nepogoda.

„Poučeni iskustvom sa poplavama iz 2014. godine, a onda i posle sa povremenim padavinama, procenili smo da je potrebno da naš nadležni odeljenje deluje i preventivno. Sa tom namerom, u sepetmbru i oktobru trebalo bi biti obavljeno čišćenje oko šest kilometara kanala, i to pre svega, u naseljima koja su imala problema sa bujicama i plavljenjem“ – kazao je Radojičić.

On je najavio da će resorno Odeljenje za poslove civilne zaštite i profesionalne teritorijalne vatrogasne jedinice biti reorganizovan i dobiti jedan poseban tim, koji će se baviti ovim poslovima.

„Hoćemo da delujemo preventivno, a ne samo onda kada se nešto desi. Sa iskustvima koja imamo, može se definisati dosta kritičnih tačaka kada je reč o poplavama i preduzimati mere na vreme“ – naglasio je Radojičić.

Šef Odeljenja za poslove civilne zaštite i profesionalne teritorijalne vatrogasne jedinice Mladen Ćućun, kazao je da su u julu sačinili operativni plan preduzimanja preventivnih mjera, koji podrazumeva da Civilna zaštita prođe kroz osam mesnih zajednica gdje su na 40 propusta utvrđeni određeni problemi.

„Za obavljanje ovih poslova, nabavili smo dve radne mašine ukupne vrednosti 310.000 KM. U toku je i tender za nabavku teretnog motornog vozila za intervencije u slučaju nepogoda, čime će civilna zaštita moći u potpunosti samostalno da djeluje na terenu, kako preventivno tako i neposredno odnosno nakon kiša“ – kazao je Ćućun.

Izvor: Grad Banja Luka

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*