Počeo biznis forum; Matić: Želimo da produbimo ekonomsku saradnju

BEOGRAD –

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić poručila je da Srbija želi da produbi ekonomsku i svaku drugu saradnju sa nesvrstanim zemljama.

Matićeva je rekla da udruživanje zemalja u okviru Pokreta nije zasnivano isključivo na političkom i ekonomskom planu, već i na jačanju njihove saradnje u oblasti investicija, obrazovanja, turizma, zdravstva i kulture.

matić

Izvor: TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ

„Za vreme ‘zlatnog doba’ nesvrstanih, u periodu od 1961. do 1989. godine, najveći deo saradnje među članicama odvijao se preko ustanova i institucija. Obimu kulturne i turističke razmene i sticanja saznanja o tradiciji i običajima drugih naroda, u značajnoj meri doprineo je veliki broj studenata iz ‘nesvrstanih zemalja’ koji se školovao u Beogradu i u tadašnjoj Jugoslaviji. Oni su uglavnom donosili običaje, muziku i tradicionalnu garderobu iz rodnih krajeva, što je sve uticalo na brojna dela domaćih stvaralaca“, rekla je Matićeva.

Istakla je da naša zemlja i danas gaji bliske i sadržajne odnose sa članicama Pokreta nesvrstanih u različitim oblastima, uključujući i ekonomsku saradnju.

„Želja nam je da se ta saradnja produbi i iskoriste potencijali i u drugim oblastima poput investicione politike, turizma, digitalne infrastrukture, energetike i telekomunikacija, ali i zdravstvenog sektora, pogotovo imajući u vidu izazove sa kojima se danas ceo svet suočava pogođen pandemijom virusa kovid 19“, poručila je Matićeva.

Strane delegacije zainteresovane za saradnju sa Srbijom

Brojne delegacije stranih zemalja su na biznis forumu, koji se održava u okviru skupa Pokreta nesvrstanih zemlja u Beogradu, pokazale zainteresovanost za unapređenje saradnje sa Srbijom, a članovi njihovi delegacija kažu da im je Srbija zanimljiva kao investiciona destinacija.

Direktor za međunarodnu saradnju u Ministarstvu spoljnih poslova Angole, Karlos Sardina Dias, rekao je za Tanjug da je prvi put u Srbiji, ali da može da kaže da je došao u divnu zemlju i da posle svega što se dešavalo u svetu u prethodnom periodu može da kaže da je Srbija napredovala.

„Mislim da je Srbija dobra destinacija za investicije. Da, zainteresovani samo za saradnju kao zemlja, kao i naši privrednici“, kazao je on.

Dias je naveo da su u pripremi tri sporazuma koji će olakšati ekonomsku saradnju i da očekuje da uskoro budu potpisani, što će dosta olakšati investitorima.

Potencijal za unapređenje saradnje posebno vidi u oblasti trgovine, poljoprivrede, infrastrukture i IT-a.

Istakao je da je upravo danas na prezentaciji video koliko se Srbija razvija u sektoru IT-a.

Mohamed Šian sa Maldiva, član državne delegacije te zemlje koja učestvuje na skupu nesvrstanih povodom 60. godišnjice tog pokreta, kaže da su pre svega zainteresovani za saradnju u oblasti turizma.

Dodaje da bi dve zemlje mogle da unaprede saradnju u turizmu i da Srbiju vidi kao odličnu destinaciju za promovisanje maldivskog turizma.

Šian kaže da godišnje Maldive poseti oko 4.000 turista iz Srbije i da veruju da postoji mnogo veći potencijal.

Dodao je da su potpisani i odgovarajući sporazumi koji omogućavaju uspostavljanje direktnih letova od srpske prestonice do te južnoazijske zemlje.

Nakon plenarnog dela održan je panel: „Preoblikovanje logističkih i globalnih lanaca snabdevanja u post-pandemijskom svetu: trenutna situacija, trendovi, predviđanja i moguća rešenja krize izazvane kovidom 19“.

Biznis forum – nesvrstani za nas mogu biti i tržište i investitori

Srbija svoje šanse za izvoz može da traži u zemljama severne i podsaharske Afrike, dok se zemlje Bliskog istoka i jugoistočne Azije mogu posmatrati kao potencijalni investitori, jer imaju novca i razvijene tehnologije, ocenio je pomoćnik direktora Privredne komore Srbije (PKS) za strateške analize Bojan Stanić, pred današnji Biznis forum, koji se u Beogradu organizuje na marginama skupa povodom obeležavanja 60. godišnjice Pokreta nesvrstanih.

On je rekao da je to pre svega značajan diplomatski događaj, jer je Pokret nesvrstanih najveća multilateralna organizacija posle Ujedinjenih nacija, pa će na biznis forumu naši privrednici govoriti o potencijalima Srbije kao privrede i kao investicione destinacije.

nesvrstani

Izvor: Tanjug(Miloš Milivojević)

„Veliki broj zemalja iz pokreta su brzorastuća tržišta, a neke od njih mogu da budu i investitori. Većini tih zemlja Srbija može da prodaje znanje u oblastima građevinske industrije, mašinskoj i elektroindustriji, poljoprivredi i IT sektoru, jer je za većinu tih zemalja Srbija relativno razvijena“, rekao je Stanić u izjavi za Tanjug.

Precizirao je da se najveća šansa za izvoz naše privrede vidi u zemljama podsaharske Afrike i severne Afrike, ali je naglasio da nemali broj članice Pokreta nesvrstanih danas ima razvijene privrede.

„Mnoge zemlje Bliskog istoka raspolažu velikim novcem, a zemlje jugoistočne Azije raspolažu visokim tehnologijama i pripadaju razvijenim privredama. To su potencijalni investitori u Srbiji“, rekao je Stanić.

Biznis forum će u hali 2C Beogradskog sajma otvoriti ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić.

Potencijale za saradnju Srbije sa zemljama Pokreta nesvrstanih predstaviće direktor u Privrednoj komori Srbije Mihailo Vesović, dok će o Srbiji kao investicionoj destinaciji govoriti vršilac dužnosti direktora Razvojne agencije Srbije Radoš Gazdić.

Iskustvo Srbije u izgradnji digitalne infrastrukture predstaviće direktor Kancelarije za IT i eUpravu Srbije Mihailo Jovanović, a Zavod za izradu novčanica direktorka Direkcije za prodaju Marina Berić Sarić.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*