Počeo festival “Piano city“

Koncertom zvezde drugog izdanja festivala “Piano city“ japanske pijanistkinje Momo Kodama, u Sinagogi je ta manifestacija otvorena. Festival se održava u okviru “Kaleidoskopa kulture“ od 7. do 9. septembra, a organizator je udruženje “Mistyland’, uz podršku Uprave za kulturu Grada Novog Sada.

„Povod večerašnjeg okupljanja zaista zavređuje veliku pažnju, jer to nije samo još jedan kvalitetan koncert u Sinagogi, već otelotvorenje vizije da naš grad živi sinergiju kulture i umetnosti kao najmoćnijih medija koji zaista povezuju ljude. “Piano city“, s druge strane u naš grad dovodi najbolje pijaniste, najznačajnija imena umetničke muzike, ali i studente, amatere koje izjednačava ljubav prema muzici. Novi Sad će tokom festivalskih dana biti grad muzike, zajedništva, deljenja, grad kreacije i povezivanja, a to su vrednosti za koje se zalažemo i koje promovišemo. Raznolikost koja čini jedinstvo glavna je karakteristika nove platforme “Kaleidoskop kulture“, pa se ovogodišnji “Piano city“ savršeno uklapa u takvu koncepciju“ – rekao je član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić na otvaranju festivala.

Preko 150 pijanista iz 10 zemalja i dvadesetak gradova prodefilovaće Novim Sadom u tri festivalska dana. Čak 88 koncerata, besplatnih za građanstvo, održaće profesionalni pijanisti, studenti, učenici muzičkih škola i amateri entuzijasti, uz zastupljenost najrazličitijih muzičkih žanrova.

Festival će zatvoriti niški pijanista Dejan Ilijić, frontmen sastava EYOT, premijernim izvođenjem kompozicija za solo klavir u Sinagogi 9. septembra u 21 čas, a ekskluzivitet programa je gostovanje idejnog tvorca i osnivača “Piano city“ koncepta, berlinskog pijaniste Andreasa Kerna, koji će se u Kulturnom centru LAB, u subotu 8. septembra u 19 časova, predstaviti Novosađanima u muzičkom tok-šou formatu “Susret sa umetnikom“.

Među učesnicima festivala je i jedna od najuspešnijih srpskih klasičnih pijanistkinja mlađe generacije Marija Timotijević, zatim mlade nade srpskog pijanizma Vuk Božilović, Ivana Damjanov, Adem Mehmedović, Veljko Nenadić, kao i gosti iz regiona i inostranstva. Na pet lokacija biće održani celodnevni koncertni maratoni pijanista i to na SPENS-u, na platou ispred rektorata Univerziteta u Novom Sadu, u Saletli u Dunavskom parku, u Muzeju Vojvodine i Likovnom salonu Kulturnog centra Novog Sada.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*