Počinje novo suđenje Branimiru Glavašu

Pred Županijskim sudom u Zagrebu ponovno počinje suđenje Branimiru Glavašu i drugima za ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz 1991. godine.

Suđenje ponovno počinje od početka jer je sudija Tanja Pavelin, koja je vodila suđenje u 2019. godine, izabrana za Viši kribični sud.

Sudskim većem u ponovljenom suđenju Glavašu i suoptuženima predsedava sudija Dražen Kevrić.

Prethodno suđenje zakazano je nakon što je Vrhovni sud početkom februara 2020. ukinuo odluku izvanraspravnog veća zagrebačkoga Županijskog suda iz marta 2019. prema kojoj se ponovljeno suđenje Glavašu trebalo odvojiti od postupka njegovim suoptuženicima.

Tokom ovog procesa umrli su brojni svedoci, učesnici i advokati, a Glavaš je pritvaran nekoliko puta.

U ovom trenutku Branimir Glavaš nije osuđeni ratni zločinac iako je to ranije bio. Ostaje da se vidi hoće li po završetku suđenja to ponovno postati ili će ovaj put biti oslobođen.

Za što je optužen Branimir Glavaš?

Branimir Glavaš je jedan od osnivača HDZ-a i početkom devedesetih godina bio je ključna osoba u Osjeku, prvo s pozicije sekretara Sekretarijata za narodnu obranu  da bi ga općine Franjo Tuđman imenovao za zapovednika obrane Osijeka.

Tokom rata snage pod Glavaševim zapovedništvom izvršile su niz svirepih likvidacija osječkih civila srpske nacionalnosti koje su u hrvatskoj javnosti ostale zapamćene pod nazivima „Slučaj garaža“ i „Slučaj selotejp“.

Iza tih naziva kriju se stravične priče o tome kako su zarobljene civili terani da piju kiselinu iz akumulatora, kako su premlaćivani i mučeni, mnogi su odvedeni u nepoznatom pravcu i zauvek nestali a uobičajena praksa bila je da se zarobljeni civili sa selotejpom preko usta odvode na obalu Drave gde su ubijani i bacani u reku.

Zločine ne poriče ni sam Glavaš, ali tvrdi da on za njih nije odgovoran.

 

 

 

IZVOR:RTS

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*