Počinje uvodni filmski program Festivala na Paliću

SUBOTICA: Predfestivalski program Festivala Evropskog filma Palić počinje danas i trajaće do 9. jula u bioskopu “Jurosinema” u Subotici, gde će biti predstavljene selekcije „Best of Europe” i „Europe 4 kids”, kao uvertira za čuveni festival koji će trajati od 17. do 23. jula.
palicki festival
Foto: Tanjug (Zoran Žestić)

Selekcija „Best of Europe “ čine evropski filmovi koji su obeležili prethodnu godinu, a u ovom izdanju biće prikazano sedam filmova iz Rusije, Danske, Poljske, Nemačke, Švedske, Francuske i Češke.

Na repertoaru će biti ostvarenja „Časovi persijskog” Vadima Perelmana, „Još jedna tura” Tomasa Vinterberga, „Telo Hristovo” Jana Komase, „Berlin Aleksanderplac” Burhana Kurbanija, „O beskonačnosti” Roja Andersona, „Istina” Hirokazu Koreede i „Šarlatan” Agnješke Holand.

Festival evropskog filma Palić ove godine je prvi put uveo selekciju „Europe 4 kids”, u okviru koje će biti prikazano sedam filmova za decu iz Nemačke, Norveške, Češke, Belgije, Švedske, i Severne Makedonije.

Publika će tako moći da pogleda naslove – „Kućni patuljci – operacija kolačići” Ute fon Munhov-Pol, „Kapetan Sabljozubi i magični diijamant” Razmusa A. Sivertsena, „Pat i mat – majstorske avanture” Mareka Beneša, „Moja porodica i vuk”, „Bezrepi Pele” Kristijana Rajtelniusa, makedonski „Stela” Stojana Vujičića i „Viking Vik i čarobni mač” u režiji Erika Kazea.

Ilija Tatić, direktor Otvorenog univerziteta Subotica koji organizuje festival, o ovoj selekciji je rekao da je direkcija Festivala na Paliću svesna potrebe da se najmlađa publika okrene filmskoj umetnosti od najranijeg uzrasta.

Zato u predfestivalskom programu prikazuju evropske bioskopske hitove za decu, a tokom centralne manifestacije će imati radionicu „Kako se gleda film- mala škola bontona” i prezentaciju festivala “Multi Most”, gde se prikazuju ostvarenja, gde su autori deca.

Filmski festival Palić osnovan je 1992. godine, zamišljen u formi malih i nepretencioznih Palićkih filmskih večeri, da bi kasnije izrastao u važnu tačku na mapi evropskih filmskih festivala.

Od 2003. godine postaje Festival evropskog filma Palić koji promoviše stvaralaštvo evropskih autora kroz okupljanje najvažnijih umetnika Evrope.

Festival su posetili, između ostalih, Nikita Mihalkov, Ken Louč, Roj Anderson, Ken Rasel, Brajan Koks, Teo Angelopulos, Kristi Puju, Jirži Mencl kao i najveća imena srpske i jugoslovenske kinematografije.

 

 

IZVOR:DNEVNIK

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*