Podići nivo ekonomske saradnje sa Azerbejdžanom

Ministar spoljnih poslova u Vladi Republike Srbije Nikola Selaković razgovarao je danas putem video-linka sa ministrom rada i socijalne zaštite Azerbejdžana Sahilom Babajevom o organizovanju naredne sednice Međuvladine komisije za trgovinu i ekonomsku saradnju.

Selaković, koji je i kopredsedavajući tom telu, istakao je da Srbija pridaje izuzetan značaj radu Komisije i želi da njeni rezultati budu opipljiviji i da značajnije utiču na porast obima trgovinske razmene dveju država.

Ministar je izrazio uverenje da će novoimenovani ambasador Srbije u Azerbejdžanu Dragan Vladisavljević pružiti značajan doprinos unapređenju ekonomskih odnosa dveju zemalja.

Prema njegovim rečima, neophodno je ohrabriti poslovne zajednice Srbije i Azerbejdžana da diversifikuju ekonomsku saradnju i intenziviraju direktne kontakte.

On je ocenio da bi snažan zamajac ekonomskoj saradnji dalo i ukidanje viza za državljane Srbije, kao i uspostavljanje direktnih avio-letova.

Selaković je predložio da šesto zasedanje Međuvladine komisije bude održano tokom njegove predstojeće posete Azerbejdžanu, kao i da se ustanovi praksa redovnog sastajanja tog tela jednom godišnje.

Srbija će, kako je najavio, na sledećem zasedanju Međuvladine komisije izaći sa određenim predlozima za saradnju u oblastima turizma, telekomunikacija, građevinarstva, saobraćaja i namenske industrije.

Prema njegovim rečima, predlozi će biti vezani i za saradnju u sferi infrastrukture, finansija, rudarstva, energetike, poljoprivrede, šumarstva, vodoprivrede, kulture, informisanja, prosvete, obrazovanja, omladine, sporta i zaštite životne sredine.

Takođe, Selaković je poručio da Srbija izuzetno ceni stav Azerbejdžana o nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti takozvanog Kosova, kao i da se nada da će i u narednom periodu moći da računa na podršku po tom pitanju.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*