Podići svest o obrazovanju i zapošljavanju osoba sa autizmom

BEOGRAD –

Svetski dan autizma obeležava se danas, u okviru kampanje „Mogu da učim, mogu da radim“, sa ciljem da se podigne svest o (ne)pristupačnosti obrazovanja i zapošljavanja osoba sa autizmom, što je posebno otežano u trenutnim uslovima pandemije.

Kampanja je praćena grafičkim crtežom ruku koje drže razne alate za rad, a koje treba da demonstriraju raznovrsnost mogućnosti i načina na koje ljudi sa autizmom mogu da se radno uključe u društvo.

dete, porodica, deca, pomoc, rukovanje, usvajanje

freeimages (ilustracija)

Savez udruženja Srbije za pomoć osobama sa autizmom pozvao je donosioce odluka u našoj zemlji da se aktivno posvete i uključe u uklanjanje mnogobrojnih barijera, koje sprečavaju ljude iz autističnog spektra u ostvarivanju osnovnih ljudskih prava.

U saopštenju, Savez ukazuje da se ove godine navršava 13 godina od kako je na snagu stupila Konvencija UN o pravima osoba sa invaliditetom, a 12 godina otkako ju je Srbija ratifikovala, ocenjujući da je njena primena i dalje nepotpuna u mnogim oblastima.

Prema oceni Evropskog parlamenta i UN, osobe sa autizmom su jedna od socijalno najisključivijih grupa ljudi.

Ružić: Inkluzija prioritet Strategije obrazovanja do 2030.

Svetski dan autizma obeležava se danas, a ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić istakao je da je inkluzija dece sa autizmom i drugim smetnjama u razvoju jedan od prioriteta Strategije obrazovanja do 2030. godine.

Ružić je za TV K1 podsetio da zakonska regulativa za inkluziju takvih đaka već postoji i napomenuo da se ona svake godine unapređuje.

„Obrazovni sistem poznaje decu sa tim problemima i obaveza je da i toj deci omogućimo da stiču određeno obrazovanje na način koji je komplemetaran njihovim mogućnostima“, kazao je Ružić.

Ove godine navršava se 13 godina od kako je na snagu stupila Konvencija UN o pravima osoba sa invaliditetom, a 12 godina otkako ju je Srbija ratifikovala.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*