Podrška EU razvoju putne infrastrukture

Evropski komesar za susedsku politiku i proširenje Oliver Varhelji i savezni ministar za evropske i međunarodne poslove Austrije sutra stižu u BiH. To je prilika da se BiH uruči donacija vakcina protiv virusa korona koje finansira Evropska komisija, ali i za razgovor Vahreljija za zvaničnicima. Uoči njegovog dolaska srpski član i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik istakao je da ne očekuje da na sastancima bude razgovarano o mogućnostima proširenja Evropske unije, već o projektima.
Milorad Dodik i Oliver Varhelji (foto: SRNA / John Thys / AFP) -

Milorad Dodik i Oliver Varhelji (foto: SRNA / John Thys / AFP)

Devetog oktobra prošle godine članovi Predsedništva BiH poslednji put boravili su u Briselu. Iako je bilo planirano, tada se nisu sastali sa Oliverom Varheljijem, jer je on baš tog dana poslednji put boravio u BiH i najavio realizaciju ambicioznog Ekonomsko-investicionog paketa u regionu teškog 30 milijardi evra. Sedam meseci posle, realizacija tog paketa, očekuje Dodik, morala bi biti jedna od ključnih tema razgovora.

– Nešto će ići za BiH, time i za Republiku Srpsku, neka četiri projekta. Jedan od tih je koridor 5C od Doboja pa prema Vukosavlju, odnosno Orašcu gde treba da dobijemo značajnu donaciju za izgradnju tog koridora, što je za nas veoma važno. To je deo trase kojom želimo da spojimo Banjaluku sa Beogradom i mi to ne krijemo, tako da ćemo razgovarati na tu temu – naglasio je Dodik.

Istovremeno, Dodik ne očekuje konkretnije razgovore o mogućnostima proširenja Evropske unije jer, kaže, Brisel ne radi na tome. Jedna od tema, ipak, mogao bi da bude sadržaj „non-pejpera“, nezvaničnih dokumenata čiji sadržaj upućuje na razmatranje novih rešenja za Balkan i prekrajanje granica država u skladu sa etničkim. Komentarisao ih je i predsednik Skupštine Srbije koji smatra da oni predstavljaju „ispipavanje pulsa“.

– Za Srbiju su dobre dve stvari koje su se pojavile u „non pejperima“, objavljenim proteklih dana – to što se govori o autonomiji severa Kosova i Metohije, koju ranije nisu hteli ni da pomenu, jer nisu hteli Republiku Srpsku na Kosovu, kao i to što se prvi put u nekom papiru, iako nezvaničnom, govori o mogućnosti neke vrste ujedinjenja Srpske i Srbije – poručio je Ivica Dačić, predsednik Skupštine Srbije.

Da se mnogo mogućnosti pominje u nezvaničnim dokumentima o kojima ranije nije ni smelo da se govori, kaže i Milorad Dodik. Uz obrazloženje da se svašta piše, istakao je da je i Srpska sačinila svoj nezvanični dokument koji će, kada bude pogodan trenutak, uputiti na različite adrese. Ipak, činjenica je tvrdi, da se govori o nekim rešenjima za koja bi se ranije govorilo da su destruktivna.

– Danas to čujemo iz usta važnih političkih faca Evrope i sveta. Kada sam razgovarao ja sa jednim prekookeanskim diplomatom skoro koji je pitao šta ja mislim o tome, ja sam rekao da je mirni razlaz jedina opcija koja će se desiti. On je pitao da li je moguće da to bude mirno. Dakle, on nema ništa protiv, ako će to biti mirno, doći će i do toga – dodao je Dodik.

– U tom smislu, kaže Dodik, ključna aktivnost je rasprava u Narodnoj skuštini Republike Srpske čiji bi rezultat trebalo da bude platforma za dijalog Srpske i Federacije, ali i konstitutivnih naroda o rešenjima za BiH. O toj temi poslanici će se izjasniti na nastavku sednice koji sledi 11. maja. Ta tačka pomerena je na kraj dnevnog reda kako bi se dao prostor za usaglašavanje zaključaka sa opozicijom koja je u javnosti pokazala interesovanje za konsenzus. Dodik je istakao da nije uveren da do konsenzusa može doći, ali je opoziciji na konferenciji za medije uputio otvoren poziv za razgovor u terminu i na mestu koji oni izaberu.

 

 

IZVOR:RTRS

 

 

 

IZVOR:RTRS

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*