Podrška Inđije porodicama sa više dece

Ministar za brigu o porodici i demografiju u Vladi Republike Srbije Radomir Dmitrović izjavio je danas tokom radne posete Inđiji i razgovora sa predsednikom te opštine Vladimirom Gakom da je, prema uslovima koje neka opština pruža porodicama za podizanje više dece, ova lokalna samouprava u samom vrhu u Srbiji.

U Inđiji od ove jeseni neće biti liste čekanja za vrtić, obdanište ima svako selo, a namera lokalnog rukovodstva jeste da uskoro obezbedi i besplatan boravak za svu decu u vrtićima.

Predsednik opštine s ponosom je istakao da je prva mera koju je potpisao pre četiri godine, nakon dolaska na funkciju, bila podizanje naknade za novorođenčad.

Naknada je tada iznosila 17.000 dinara, a sada je 50.000 za prvo i treće dete u porodici i nije uslovljena republičkim i pokrajinskim izdvajanjima.

Opština sa 50 odsto subvencioniše kupovinu kuća na selu za mlade bračne parove u vrednosti do milion dinara i do sada je na ovaj način pomogla sedam parova.

Takođe, finansira treći i četvrti pokušaj vantelesne oplodnje za žene do 44 godine, nagrađuje i stipendira uspešne đake i sportiste.

Stipendije za studente su pre četiri godine bile 6.500 dinara, a danas čak 100 studenata dobija mesečno po 18.000 dinara. Uslov je da student redovno daje godinu i ima prosek ocena iznad 8,5, rekao je Gak.

Dmitrović je sa saradnicima danas obišao i novoizgrađeni vrtić u ovom mestu, koji će moći da primi 300 mališana.

On je rekao da je Inđija u poslednjih nekoliko godina doživela veliku privrednu ekspanziju, pa se s obzirom na izdvajanja, očekuju i bolji demografski rezultati, pri čemu oni ne mogu biti odmah vidljivi.

Moramo imati u vidu da stopa nataliteta nije direktno povezana sa materijalnim izdvajanjima. Novac je bitan, ali nije presudan, rekao je ministar, navodeći primer Danske i drugih bogatih zemalja Evrope, u kojima ta stopa takođe ne doseže ni do nivoa proste reprodukcije.

Dmitrović je istakao da je rukovodstvo Republike Srbije prepoznalo problem demografije kao prioritetan, pa je između ostalog, rezultat toga i osnivanje Ministarstva za brigu o porodici i demografiju kao strateškog.

Materijalna izdvajanja za porodicu, kao i privredna ulaganja u Srbiji nisu mala, naglasio je Dmitrović i poručio da je neophodno uporedo raditi na promeni svesti i sistema vrednosti koje nam je nametnuo saremeni način života.

Vrednosni i statusni simboli današnjeg čoveka su automobili, stanovi i brendirana odela, a ne deca i duh zajedništva koji neguje porodica, ocenio je ministar i dodao da je u poslednjih 10 godina u Beogradu razvedeno 40 odsto brakova, a na nivou Srbije svaki treći brak nije „preživeo“ deceniju.

Podrška Inđije porodicama sa više dece

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*