Podrška MUP-a jačanju dobrovoljnih vatrogasnih društava

Državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova Vlade Republike Srbije Bojan Jocić potvrdio je danas da će MUP pružiti punu podršku jačanju i osnivanju dobrovoljnih vatrogasnih društava, čiji pripadnici pružaju značajnu pomoć vatrogascima u vanrednim događajima i situacijama.

Jocić, koji je sa načelnikom Sektora za vanredne situacije Lukom Čaušićem obišao Vatrogasno-spasilački bataljon Zrenjanin i Gradski vatrogasni savez, istakao je da će osnivanje većeg broja ovih društava, naročito na teritorijama na kojima ih do sada nije bilo, doprineti bržem i efikasnijem gašenju požara i reagovanju u drugim elementarnim nepogodama, a samim tim i većoj bezbednosti građana.

U Zrenjaninu se tradicija dobrovoljnog vatrogastva neguje više od 200 godina, podsetio je on i precizirao da su dobrovoljna vatrogasna društva pomagala Vatrogasno-spasilačkom bataljonu Zrenjanin u 48 intervencija, uglavnom u požarima na otvorenom prostoru.

Prema njegovim rečima, cilj resornog ministarstva jeste da dobrovoljna vatrogasna društva ojača i finansijski podrži.

Državni sekretar je istakao da su putem javnog konkursa odobrena sredstva dobrovoljnim vatrogasnim društvima za nabavku opreme, uz napomenu da je MUP ovim društvima stavio na raspolaganje i 43 korišćena vozila.

Jocić je tokom posete Zrenjaninu održao sastanak i sa predstavnicima lokalne samouprave i komandantima i načelnicima štabova za vanredne situacije Srednjobanatskog upravnog okruga, na kome su precizirane kritične tačke i predložene mere koje treba da doprinesu smanjenju posledica elementarnih nepogoda.

Po nalogu komandanta Republičkog štaba za vanredne situacije i ministra unutrašnjih poslova Aleksandra Vulina, ovo je deseti okrug u kome su od početka akcije održani sastanci sa predstavnicima 54 lokalne samouprave, ukazao je on.

Prema njegovim rečima, cilj je definisanje kriznih tačaka i konkretnih preventivnih mera kako bi se sprečila materijalna šteta i opasnost po ljudske živote usled elementarnih nepogoda.

Čaušić je rekao da je prošle godine, u odnosu na 2019. godinu, smanjen broj požara na otvorenom, kojima je u najvećem broju slučajeva pogođen ovaj okrug.

On je precizirao da su od početka godine vatrogasci-spasioci u ovom okrugu intervenisali 125 puta, od čega je 100 intervencija bilo na gašenju požara.

Načelnik Sektora za vanredne situacije je podsetio na to da je tokom poslednje dve godine na teritoriji cele Republike zabeleženo približno 31.000 požara na otvorenom prostoru.

On je istakao da zato predstavnici lokalne samouprave, javnih preduzeća i Sektora za vanredne situacije moraju uložiti maksimalne napore u preventivno delovanje i ukazivanje na opasnosti od paljenja strnjika, navodi se u saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*