Podrška razvoju energetike i energetskoj tranziciji

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović i šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici razgovarali su danas o izgradnji gasne interkonekcije između Srbije i Bugarske, Poglavlju 15, energetskoj efikasnosti, kao i nastavku saradnje u oblasti rodne ravnopravnosti.

Mihajlović je tom prilikom istakla da je projekat gasne interkonekcije veoma važan jer se njegovom realizacijom unapređuje energetska bezbednost, kako Srbije, tako i regiona, jer obezbeđujemo diversifikaciju pravaca, ali i izvora snabdevanja.

Ona je prenela da je raspisan javni poziv za izbor nadzora i da se očekuje da u najskorije vreme bude raspisan i javni poziv za izbor izvođača radova, dok je projektno-tehnička dokumentacija spremna.

Voleli bismo da u saradnji sa vama započnemo pripreme za otvaranje Poglavlja 15, istakla je potpredsednica Vlade i podsetila na to da je resorno ministarstvo pripremilo četiri zakona u oblasti rudarstva i energetike i da će se oni uskoro naći u parlamentu.

Zakon o energetskoj efikasnosti, kako je predočila, predviđa i osnivanje fonda koji treba da bude centralna institucija za sve projekte u ovoj oblasti, pri čemu je naš cilj zelena Srbija i zaštita životne sredine.

Takođe, zahvalni smo na podršci koju nam poslednjih godina pružate u rodnoj ravnopravnosti, želimo da ovu temu proširimo i na polje energetike, a posebno kada je reč o energetskom siromaštvu koje više pogađa žene, navela je Mihajlović.

Fabrici je izrazio zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom, rekavši da je Evropska unija tu da podrži Srbiju kako kroz projekte u oblasti energetike, tako i na daljem putu evropskih integracija.

Prema njegovim rečima, projekat gasne interkonekcije je i za Uniju veoma važan i podrška će i dalje biti snažna zajedno sa svim partnerima „Tima Evropa“, uključujući Evropsku investicionu banku (EIB).

Takođe, kako je dodao, spremni smo da pomognemo u pripremama za otvaranje Poglavlja 15, koje ima ključnu ulogu za celu zelenu agendu.

Fabrici je, kada je reč o energetskoj efikasnosti, rekao da je Evropska unija Srbiji već stavila na raspolaganje nekoliko finansijskih instrumenata kao podršku.

Treba da pokrenemo sve te instrumente i da počnemo sa realizacijom plana. Raduje me i nastavak saradnje u oblasti rodne ravnopravnosti, poručio je on.

Šef Delegacije EU je dodao da je potpisivanje zajma preko Investicionog okvira za Zapadni Balkan (WBIF), kom Evropska unija daje najveći doprinos, označilo još jedan važan korak u saradnji između EU i Srbije.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*