Podrška SAD od velikog značaja za rešavanje pitanja Kosmeta

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije Petar Petković upoznao je danas novoimenovanog zamenika ambasadora SAD u Srbiji Džona Ginkela sa nedavnim unilateralnim potezima Prištine.

Petar Petković i Džon Genkel

Petković je tokom razgovora preneo da su ovi potezi izazvali tenzije na severu Kosova i Metohije, što je moglo da ugrozi mir i bezbednost na terenu, ali i u celom regionu.

Nelegalni upadi teško naoružanih specijalnih jedinica Kosovske policije ROSU na sever pokrajine, 20. septembra i 13. oktobra, pucanje pripadnika ovih jedinica iz vatrenog oružja na goloruki srpski narod i teško ranjavanje Srećka Sofronijevića, kao i slučaj predsednika Opštine Zvečan Ivana Todosijevića, samo su kulminacija svakodnevnih pritisaka na Srbe, naglasio je on.

Nažalost, svakodnevne izjave albanskih političara ne daju nam nadu da će se sa ovakvim provokacijama stati, upozorio je Petković i izrazio zabrinutost zbog nepoštovanja sporazuma o energetici od strane Prištine.

Prema njegovim rečima, zato je od velike važnosti da se Briselski sporazum poštuje, jer da je Priština pravovremeno primenila preuzete obaveze, navedene krizne situacije bile bi zasigurno izbegnute.

Petković je, informišući sagovornika o rezultatima pokrajinskih lokalnih izbora, istakao da su Srbi pristali da učestvuju na ovim izborima očekujući neodložnu implementaciju svih do sada postignutih dogovora, a pre svega formiranje Zajednice srpskih opština.

On je podsetio na nedavnu izjavu glavnog pregovarača Prištine Besnika Bisljimija da neće doći do formiranja ZSO, što pokazuje da Priština ne želi normalizaciju odnosa u pokrajini i da sve čini da zatvori vrata dijalogu.

Direktor Kancelarije je naglasio da će Beograd na prvom sledećem sastanku u Briselu čvrsto insistirati na preduzimanju konkretnih koraka u pravcu formiranja ZSO, koja, kako je rekao, ima za cilj da zaštiti položaj i prava srpskog naroda na Kosmetu.

Beograd ostaje dosledno opredeljen za dijalog kao jedini način rešavanja otvorenih pitanja, dok Priština, pronalaženjem izgovora za neispunjavanje preuzetih obaveza, potkopava same temelje dijaloga i ideju da je nesuglasice moguće rešavati jedino mirnim i političkim sredstvima, podvukao je on.

Petković je konstatovao da je podrška Sjedinjenih Američkih Država u rešavanju svih navedenih pitanja od velike važnosti.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*