Podrška zdravstvenom sektoru u borbi protiv virusa korona

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da republičke institucije podržavaju zdravstveni sektor u borbi protiv virusa korona, budući da je teret na zdravstvenim radnicima.
Predsjednica Srpske sa rukovodstvom UKC - Foto: RTRS

Predsjednica Srpske sa rukovodstvom UKCFoto: RTRS

– Teško je vrijeme i za zdravstveni sektor, ali i ekonomiju. Zadovoljna sam situacijom u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske jer je teret borbe protiv virusa korona na zdravstvenim radnicima – rekla je novinarima Cvijanović nakon sastanka sa rukovodstvom UKC-a koje je predvodio generalni direktor Vlado Đajić.

Ona je istakla da je zdravstveni sektor u stanju da se reorganizuje u skladu sa situacijom.

– Finasiraćemo zdravstveni sektor, jer je to važno za pacijente i zdravstvene radnike. Važno je da, uprkos pandemiji, nisu zaustavljene planirane aktivnosti u zdravstvenom sektoru u Srpskoj i zato ovdje imamo uvažene goste iz Srbije. Važno je da crpimo znanja i isukstvo od vrsnih stručnjaka što je dodatna šansa za Republiku – dodala je Cvijanović.

Prema njenim riječima, važno je da su i ljekari iz Srbije ocijenili da je UKC kvaliteno opremljen, što je preduslov za izvođenje najkompleksnijih operacija.

Izrazila je zadovoljstvo što je Srpska pokazala sposobnost da može da izgradi ovakav objekat.

– On nije jedini, jer je širom Srpske su izgrađene nove, moderne bolnice, što je bila strategija razvoja. Zahvaljujem svima koji su dali doprinos da naše zdravstvo izgleda bolje, a zadatak će nam biti da veze sa Srbijom budu dodatno ojačane – rekla je Cvijanovićeva.

Đajić je rekao da je trenutno u UKC-u smješteno 600 pacijenata zaraženih virusom korona, da ih 400 koristi kiseoničku podršku, a 70 podršku respiratora.

Cvijanović u UKC Srpske

Cvijanović u UKC Srpske

Ponovio je da UKC ima plan za prijem pacijenata.

– Znamo šta radimo i sigruno je da će svi pacijenti biti zbrinuti, a imamo dogovor i sa banjom Slatina. Ubacujemo rezervne krevete, spremili smo dodatne kapacitete za smještaj pacijenata – dodao je Đajić.

Prema njegovim riječima, ljekari iz UKC će u narednom periodu informisati kolege iz domova zdravlja o novim dijagnostičkim i terapijskim smjernicama.

Cvijanovic u UKC

Cvijanovic u UKC

Đajić je napomenuo da su stvoreni uslovi za raspisivanje tendera za Formiranje banke humanog mlijeka, što je dokaz razvoja UKC-a.

Direktor Instituta za kardiovaskularne bolesti Vojvodine Aleksandar Redžek ocijenio je dugogodišnju saradnju ovog instituta i UKC-a kao veoma kvalitetnu, te naveo da je naredni korak u toj saradnji početak realizacije programa kardiohirurgije u UKC.

Cvijanović u UKC

Cvijanović u UKC

– To je veliki iskorak za zdravstveni sistem Republike Srpske, jer su do sada pacijenti iz Srpske upućivani na liječenje u druge centre, a uslovi u UKC su izuzetni – naveo je Redžek.

Sastanku su prisustvovali direktori domova zdravlja i predstavnici Instituta za kardiovaskularne bolesti Vojvodine.

 

 

IZVOR:RTRS

 

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*