Pojačan inspekcijski nadzor nad sprovođenjem mera

Pomoćnik ministra zdravlja za inspekcijske poslove u Vladi Republike Srbije Goran Stamenković saopštio je danas da je i dalje povećano kršenje propisanih epidemioloških mera i da je, u odnosu na petomesečni rad inspekcijskih službi, sprovedeno čak 113.000 inspekcijskih nadzora.

Stamenković je u izjavi za Radio-televiziju Srbije (RTS) precizirao da je samo tokom ovog meseca izdat 1.561 prekršajni nalog, izvršeno je 129 pražnjenja objekata, a izrečene su mandatne kazne u visini od 48.000.000 dinara.

Bez obzira na to što je epidemijska situacija izuzetno ozbiljna, uz pooštrene mere i pojačan inspekcijski nadzor, još ima onih koji na svaki način pokušavaju da zaobiđu zakon, organizujući ilegalna okupljanja, čime ugrožavaju i svoje i tuđe zdravlje, naglasio je on.

Prema njegovim rečima, zajednički rad inspekcijskih i komunalnih službi od lokalnog do republičkog nivoa dobro je organizovan, iako postoje neke lokalne samouprave koje bi trebalo da pojačaju inspekcijski rad u smislu bolje organizacije i efektivnosti.

Stamenković je ukazao na to da je najbrojnije kršenje mera zabeleženo u velikim gradovima, poput Beograda i Kragujevca, a najveći broj nepravilnosti i dalje se odnosi na ugostiteljske objekte, iako su oni u obavezi da ne rade od 21. marta.

Reč je, kako je objasnio, o svesnom kršenju epidemioloških mera, pri čemu je sve češće potrebna podrška tužilaštva i sudova da bi inspekcija mogla da završi nadzor i uđe u objekte, koji navodno ne rade.

On je naglasio da su neophodne restriktivnije mere u delu onih koji šire dezinformacije i lažne vesti jer to ponašanje, pored toga što je iracionalno, pruža i vrlo lošu sliku u teškoj epidemijskoj situaciji.

Stamenković je najavio još jači inspekcijski nadzor, uz napomenu da će se akcenat i dalje stavljati na preventivni epidemiološki deo, ne da bi se nekome ograničio rad, već da bi se sprečilo dalje širenje virusa.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*