„Poklon-zbirka Graovac. Radmila i Nikola“ u Galeriji Matice srpske

Film

NIKOLA GRAOVAC O SVOM STVARALAŠTVU

  1. jul 2021. godine u 19.00 sati

Galerija Matice srpske, Trg galerija 1

 

 

Povodom novootvorene izložbe Poklon-zbirka Graovac. Radmila i Nikola u Galeriji Matice srpske će tokom narednih mesec dana biti priređen bogat prateći program kako bi posetiocima približili osnovnu ideju izložbe i podstakli ih na razmišljanje o umetničkom paru Graovac.

U petak, 23. jula 2021. godine u 19.00 sati u Galeriji Matice srpske biće emitovan dokumentarni film posvećen Nikoli Graovcu, iz serijala emisija Na današnji dan, u režiji Tanje Živanović Fero, a po scenariju Nade Ristić.

Film nam donosi priču o Nikoli Graovcu ispričanu iz prvog lica, gde nam umetnik govori o svom životnom putu i stvaralaštvu. Kao ostvareni i zreli slikar, daje nam zanimljive crtice iz života pre nego što je počeo da se bavi slikarstvom, ali predstavlja i svoje zamisli i lični pogled na stvaranje umetnosti. Poseban segment pripovedanja posvećuje svom učitelju Jovanu Bijeliću, poznatom slikaru modernizma, koji je duboko uticao na njegov rad. Kroz film je prikazan i ambijent Graovčevog ateljea, kao i brojna dela nastala u ranijim fazama, što gledaocima pruža sveukupnu sliku o stvaralaštvu ovog značajnog umetnika.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*