Pokrajina podržala boravak studenata sa invaliditetom u „Banji Kanjiža“


Potpredsednik Pokrajinske vlade Đorđe Milićević, zajedno sa pokrajinskim sekretarom za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost dr Zoranom Miloševićem, posetio je danas studente sa invaliditetom kojima je obezbeđen desetodnevni oporavak u „Banji Kanjiža“, u okviru projekta „Rehabilitacija i lečenje studenata sa invaliditetom“.

Projekat Novosadskog udrženja studenata sa invaliditetom realizuje se uz podršku Pokrajinske vlade. Cilj je da se studentima sa delimično ili potpuno otežanim hodom i motorikom kroz aktivnosti terapijsko-rekreativnog tipa pomogne da dođe do poboljšanja njihovog stanja ili, bar, da se spreči pogoršanje. Istovremeno, tokom boravka u banji, kroz edukacije, diskusije i radionice, studenti će steći veštine koje će im kao budućim akademskim građanima, biti vrlo značajne u životu.

Potpredsednik Milićević je naglasio da je Pokrajinska vlada, na inicijativu Pokrajinskog sekretarijata za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost, prvi put odobrila sredstva u iznosu od 1,2 miliona dinara za rehabilitaciju i oporavak 10 studenata sa invaliditetom i njihovih pratilaca u „Banji Kanjiža“.

„U razgovoru sa studentima čuli smo da im boravak u banji zaista znači i prija“, rekao je potpredsednik Milićević. On je dodao da je kroz podršku projektu Pokrajinska vlada želela da studentima omogući da uz oporavak i rehabilitaciju budu spremni za narednu školsku godinu, ali i da im na ovaj način pokaže da u Srbiji imaju podršku i da nakon završenih studija ostanu ovde da žive.

Potpredsednik Milićević je ukazao na potrebu da celo društvo više pažnje poklanja osobama sa invaliditetom, posebno studentima, jer su oni budućnost našeg društva. On je pozvao institucije i društveno odgovorne kompanije da podrže ovakve akcije, ali i druge aktivnosti udrženja osoba sa invaliditetom, jer to našim sugrađanima puno znači.

Pokrajinski sekretar dr Zoran Milošević je naglasio da Pokrajinska vlada kroz podršku ovom projektu, ali i kroz druge aktivnosti, pokazuje razumevanje za osobe sa invaliditetom.

On je dodao da studenti sa invaliditetom ovakvim inicijativama pokazuju da hrabro nose teret odgovornosti da sami kreiraju svoju budućnost, tako što će kroz svoje obrazovanje biti snaga našeg društva.

Direktorica „Banje Kanjiža“ Slobodanka Drndarski je naglasila da u banji, u svakom momentu boravi značajan broj osoba sa invaliditetom i smetnjama u kretanju. Ona je navela da je do sada rekonstruisan bezenski blok, obezbeđeni su dizalica za bazen i kade, a u planu su i drugi projekti koji će obezbediti još bolje uslove za boravak osoba sa invaliditetom u banji.

Ana Ilić, koordinator projekata, zahvalila se Pokrajinskoj vladi i „Banji Kanjža“ na podršci projektu koji je veoma značajan za studente sa invaliditetom. Ona je još dodala da na Univerzitetu u Novom Sadu studira oko 90 akademaca sa invaliditetom.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*