Pokrajina podržava rad Matice srpske

NOVI SAD –

Pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost prof. dr Zoran Milošević posetio je danas Maticu srpsku i tom prilikom razgovarao s njenim predsednikom prof. dr Draganom Stanićem o zajedničkim projektima i planiranim aktivnostima za 2021. godinu.

15032021, , milosevic, matica, srpska, 0, naslovna

Pokrajinska vlada

Ističući značaj ove institucije, sekretar Milošević je rekao da je reč o nacionalnom projektu koji datira još iz 19. veka i podsetio da se bližimo jubileju – obeležavanju 200 godina od osnivanja Matice srpske.

„Matica srpska je uvek tu da pomogne kulturom. Zapravo, ako hoćemo da nam bude bolje, biće nam bolje uz kulturu, za srpski narod u Srbiji, Republici Srpskoj i Crnoj Gori. Nema granica za jezik, poeziju i prozu“, rekao je Milošević i dodao da su aktivnosti Matice prepoznate i u programima Pokrajinskog sekretarijata.

„Sekretarijat je uspeo da udvostruči sredstva koja su u prethodnom periodu izdvajana za aktivnosti Matice srpske, tako da umesto dosadašnja dva miliona dinara, sada izdvajamo četiri miliona. Ali, ni to nije uvek dovoljno“, naglasio je sekretar Milošević i naveo da je najvažnije zajedništvo republičkih, pokrajinskih i gradskih institucija.

„Partnerstvo između državnih institucija i Matice srpske nije izraženo samo u novcu, već i u želji da naša Matica živi i bude deo našeg najvažnijeg prostora – prostora kulture jednog naroda. Sigurno je da ćemo lakše razumeti demokratske procese, ekonomske reforme i pravnu uređenost društva ukoliko promišljamo kroz prizmu kulturnog opstanka našeg naroda“, zaključio je sekretar Milošević.

Prema rečima predsednika Matice srpske prof. dr Dragana Stanića, ključna stvar uspešnosti i dugog trajanja jedne institucije leži u sinergiji sa ostalim institucijama.

„Kada se na raznim nivoima uredi da sistem funkcioniše, onda smo na putu da postignemo najbolje rezultate. Dokaz tome je sjajan uspeh u enciklopedistici – Atlas stanovništva Vojvodine, koji je prema uvidu naših geografa jedinstven na evropskom prostoru“, rekao je Stanić i dodao da se u narednom periodu očekuje objavljivanje prve knjige Srpske enciklopedije, od 18 koliko je ukupno planirano.

Od važnijih izdanja koja su u planu za ovu godinu on je izdvojio zbornik radova posvećen Peteru Handkeu, austrijskom književniku i aktivisti i počasnom članu Matice srpske, kao i monografiju koja se tiče odnosa srpske i slovačke književne i kulturne zajednice.

Stanić je uručio sekretaru Miloševiću, u znak zahvalnosti za uspešnu saradnju, pečat izrađen u čast preseljenja Matice srpske iz Pešte u Novi Sad.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*