Pokušaj paljenja srpske zastave u centru Gračanice, neophodno veće prisustvo KFOR-a u srpskim sredinama

GRAČANICA –

Pokušaj paljenja zastave Republike Srbije kraj spomenika Miloša Obilića u Gračanici još jedan je pokazatelj da je bezbednosna situacija u ovoj srpskoj sredini zabrinjavajuća. Nadležni traže pomoć KFOR-a i međunarodnih organizacija.

Sinoć je u Gračanici nekoliko neidentifikovanih osoba pokušalo da zapali srpski zastavu koja se nalazi pored spomenika Miloša Obilića, a na svega oko par stotina metara od manastira Gračanica.

„Ja sam stupio u kontakt sa očevicima. Rekli su mi da je u pitanju crni „Pasat“ koji je došao do samog spomenika, polio, pretpostavljam benzin, zapalio nakon čega se uputio ka Prištini“, objašnjava predsednik Opštine Gračanica Srđan Popović.

gracanica,spomenik, obilicu

RTV

Policija je izvršila uviđaj i sačinila izveštaj. Dostavljeni su i snimci sa bezbednosnih kamera, rekao predsenik Opstine Gračanica.

„Nikako i dalje nema sluha za sve sto se dešava u Gračanici. Naši su meštani veoma uplašeni i očekuju da će se ovakvi incidenti nastaviti. Mi ćemo uraditi sve da naše stanovništvo smirimo. I ovog puta apelujem na međunarodnu zajednicu da svojim kredibilitetom i autoritetom upozore sve koji pokušavaju da naruše mir i bezbednost na Kosovu i Metohiji da to ne smeju da rade. Policija i KFOR moraju da povećaju svoje prisustvo u opštini Gračanica „, navodi Popović.

gracanica,paljenje,benzin

RTV

Do pogoršanja bezbednosne situacije došlo je nakon što je na ulazu u Gračanicu kod mesta Kišnica postavljen bilbord „Sloboda ima ime – OVK“ , koji je kasnije zapaljen, a onda i uklonjen. Incidenti su počeli u Kišnici napodom na Trajkoviće, a nastavljeni u samoj Gračanici pokušajem paljenja zastave Srbije.

Petković: Odlučno protiv ekstremnističkih provokacija

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković saopštio je danas da su se ostvarile prognoze da će eskalirati ekstremistički ispadi Albanaca u centralnom delu Kosova i Metohije ukoliko ne budu preduzete odlučne preventivne mere.

„Ekstremisti su se sinoć osmelili da napadnu sam centar Gračanice, gde su pokušali da spale spomenik Milošu Obiliću i srpsku trobojku i to je sprečeno spontanom reakcijom žitelja Gračanice. Očekujemo da međunarodno bezbednosno prisustvo u srpskim sredinama na centralnom Kosovu i Metohiji bude hitno pojačano i da se na Prištinu izvrši pritisak kako bi se uskratila politička podrška ekstremističkim grupama“, stoji u saopštenju Kancelarije.

Ukazano je takođe da je nedopustivo da u srpskim sredinama na centralnom Kosovu i Metohiji takozvane kosovske bezbednosne snage i specijalne policijske jedinice paradirajući oklopnim transporterima demonstriraju silu u funkciji zastrašivanja i onespokojavanja Srba, umesto da se bave zauzdavanjem albanskih ekstremističkih grupa koje su delom sastavljene od nekadašnjih pripadnika OVK.

Petković je apelovao na Srbe na Kosovu i Metohiji da u narednim danima budu obazrivi, ali i uzdržani kako ne bi davali povode ekstremistima za bezbednosnu destabilizaciju širih razmera.

„Naglašavam da su provokacije ove vrste posebno opasne u danima kada je srpski narod u žalosti zbog upokojenja Njegove svetosti patrijarha Irineja, zbog čega oni koji se staraju o bezbednosti na Kosovu i Metohiji moraju osigurati našem narodu da žali u miru“, poručio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.

 

IZVOR:RTV

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*