Policajci tužili Njujork zbog obavezne vakcinacije

Antivakseri traže pravdu na Vrhovnom sudu, do sada nisu imali sreće, ali moglo bi da im pomogne ako bi se pred konzervativnim sudijama pozivali na religiozna osećanja

Protivnici vakcina nose američku zastavu na protestu u Njujorku (Foto EPA/Justin Lane)

Vidimo se na Vrhovnom sudu, obećanje je američkih antivaksera organizacijama i poslodavcima koji žele da uvedu obaveznu imunizaciju.

Protivnici vakcina odlučni su da stvar teraju do samog kraja, to jest do najviše sudske instance, pa je sva prilika da će nametanje vakcinacije postati još jedna „vruća tema”, poput abortusa ili nošenja oružja, o kojoj će odlučivati najmoćniji delioci pravde.

Pred Vrhovnim sudom nedavno je završila tužba protiv zdravstvenih vlasti u Mejnu, koje su uvele obaveznu vakcinaciju lekara i medicinskih sestara, javio je Si-En-Bi-Si. Na istom mestu našla se i tužba protiv imunizacije nastavnika u Njujorku i zaposlenih i studenata na Univerzitetu Indijana. Iako je Vrhovni sud odbio da se izjasni o ovim slučajevima, što znači da naređenje o obaveznoj imunizaciji ostaje na snazi i da su antivakseri zasad poraženi, informativni sajt „Voks” piše da ova grupa neće odustati tako lako.

Antivakseri će se u tužbama često pozivati na verske slobode, što bi moglo da urodi plodom ako se ima u vidu da Vrhovni sud čini konzervativna većina sudija. Bivši predsednik Donald Tramp imenovao je troje, a birao ih je tako da udovolji najreligioznijim biračima. Liberalna javnost strahuje da će vašingtonski sud u nekom od narednih slučajeva podržati antivaksere koji tvrde kako im vera zabranjuje da se imunizuju. Sud je već dozvolio brojnim bogomoljama u Njujorku da primaju vernike bez obzira na epidemijske mere.

Brojni poslodavci, uglavnom država i gradovi, ali i pojedine privatne kompanije, uslovljavaju zaposlene da moraju da se vakcinišu da bi zadržali radno mesto. To je dalo rezultate u mestima poput Njujorka, gde je skoro 85 odsto odraslih primilo cepivo. Ipak, nisu retki Amerikanci koji su dali otkaz kako ne bi morali da se vakcinišu. Među njima su nastavnici, profesori, zdravstveni radnici, vatrogasci i policajci, piše „Njujork tajms”. Neki se pozivaju na religiozna osećanja, drugi ne žele da im se vlada meša u život, a treći ne veruju u efikasnost cepiva. Najveći policajski sindikat u Njujorku tužio je grad zbog nametanja obavezne vakcinacije, ali je slučaj zasad na nižem sudu.

U SAD je revakcinisano 57 odsto stanovništva, dok je 77 odsto primilo makar jednu dozu. Bela kuća nije zadovoljna. Vlada predsednika Džoa Bajdena uvodi obaveznu vakcinaciju za većinu zaposlenih u saveznim ustanovama i poziva privatne kompanije da urade isto. Prema podacima Centra za kontrolu i prevenciju bolesti, broj vakcinisanih znatno je skočio u prvi mah kad je Bajdenova administracija najavila kako će federalni službenici morati da se vakcinišu kako bi zadržali posao.

Države pod demokratskom kontrolom, poput Njujorka, slede primer administracije u Vašingtonu, ali se države gde vladaju republikanci, poput Teksasa i Floride, protive, navodeći da bi obavezna imunizacija narušila slobodu izbora.

Sa 700.000 preminulih od kovida 19, Amerika je i dalje crni rekorder u svetu.

 

 

 

IZVOR:POLITIKA

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*