Policija pucala na demonstrante u Mjanmaru, najmanje četvoro mrtvih

Izvor: Tanjug/AP photo

Najmanje četiri osobe poginule su danas na novim protestima u Mjanmaru, pošto su bezbednosne snage nastavile nasilan obračun sa demonstrantima protiv vojne vlasti.

U Jangonu su ubijena dva demonstranta, od kojih je jedan pogođen metkom u glavu, a drugi u stomak, navode lokalni mediji.

Jedna osoba je poginula u gradu Hpakant na severu zemlje, kada je policija pucala u demonstrante, dok je četvrta žrtva žena koja je pogodjena u glavu u Mandalaju, drugom po veličini gradu u zemlji.

Na snimcima iz Jangona objavljenim na društvenim mrežama vidi se kako masa ljudi, od kojih neki imaju šlemove i gas maske, beži uz zvuk oružane paljbe.

Demonstranti su koristili aparate za gašenje požara kako bi umanjili dejstvo suzavca i smanjili vidljivost, odnosno otežali posao policiji.

Prema izveštajima, policija je koristila i bojevu municiju i gumene metke u više delova Jangona.

Vojska Mjanmara je 1. februara izvela državni udar, uhapsila državni vrh i proglasila jednogodišnje vanredno stanje. Od tada u Mjanmaru traju svakodnevni protesti koje vojna vlast pokušava nasilno da uguši.

Pripadnici bezbednosnih snaga su i juče pucali na demonstarnte i ubili sedam osoba, u tri grada.

Stručnjak UN za ljudska prava za Mjanmar Tom Endrjuz rekao je ove nedelje da je najmanje 70 osoba poginulo na demonstracijama od 1. februara i da postoji sve više dokaza da vojska čini zločine protiv čovečnosti.

Prema nezvaničnim podacima, od državnog udara je poginulo oko 90 ljudi.

Lider grupe svrgnutih mjanmarskih političara Man Vin Kaing Tan (Mahn Win Khaing Than), koji se krije pošto je izbegao hapšenje, juče je obećao nastavak „revolucije“ sa ciljem zbacivanja vojne vlasti koja je izvela puč 1. februara.

Tan, član stranke uhapšene premijerke Aung San Su Ći, koga su svrgnuti poslanici nedavno proglasili za potpredsednika države, naveo je da se zemlja nalazi u „najmračnijem trenutku“ u istoriji i dodao da je „zora blizu“.

 

 

 

IZVOR:N1

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*