Politika:Kovid laboratorije u Nišu od ponedeljka prestaju da rade

Zbog nestašice reagenasa i sanitetskog materijala rade se analize samo najhitnijih slučajeva. – Zatražena urgentna pomoć Vlade Srbije i Ministarstva zdravlja
Gužve ispred kovid ambulante u Užicu 1Foto: Oglasna tabla Užice

Niš – U Domu zdravlja u Nišu – najvećoj ustanovi primarne zdravstvene zaštite u Srbiji, koja je ubedljivo bila najuspešnija i najefikasnija u zbrinjavanju obolelih od korone od početka epidemije u našoj zemlji i ustanova sa odličnim rezultatima akcija vakcinacije građana, za šta je dobila sva priznanja srpskog državnog vrha – od petka po podne, u pravom smislu reči, vlada alarmantno stanje. Najkraće rečeno, nema više reagenasa i sanitetskog materijala za rad laboratorija u kovid ambulantama.

Kako je za naš list potvrdio direktor ove ustanove prof. dr Milorad Jerkan, u laboratorijama su rađene analize samo za najhitnije, najteže i najkritičnije pacijente, i to korišćenjem poslednjih rezervi jer novih isporuka nema već mesecima. Od ponedeljka, 6. decembra, sve kovid laboratorije će prestati da rade, istakao je prvi čovek niškog Doma zdravlja.

– Da je moguće da se ovako nešto dogodi i da se nađemo u bezizlaznoj situaciji, uočili smo još sredinom septembra, kada je buknuo poslednji talas korone. Zato smo najpre 28. septembra uputili zvaničan zahtev za obezbeđivanje reagenasa i sanitetskog materijala. Pošto u međuvremenu od Republičkog fonda zdravstvenog osiguranja (RFZO) nismo dobili nikakav odgovor, a u poslednjem talasu imali smo u kovid ambulantama prosečno čak između 2.300 i 2.750 pacijenata dnevno, zahtev smo zvaničnim putem ponovili 16. novembra. Kako se iz RFZO-a i dalje niko nije oglašavao, 26. novembra je zbog teške situacije održana hitna, vanredna sednica Upravnog odbora Doma zdravlja, na kojoj je zaključeno da se naša ustanova nalazi pred kolapsom i odlučeno je da se bez odlaganja uputi još jedan dopis Fondu zdravstva. Od filijale RFZO-a u Nišu dobili smo 2. decembra odgovor u kojem se navodi „da našoj ustanovi neće biti uplaćena dodatna sredstva za nabavku sanitetskog materijala jer su sva predviđena sredstva za ove namene za 2021. godinu utrošena”. U dopisu RFZO-a reagensi nisu ni pomenuti iako se zna da bez njih laboratorije ne mogu da rade, to jest nisu moguće analize, brza dijagnostika i utvrđivanje neophodne terapije kod obolelih od korone – rekao nam je prof. dr Milorad Jerkan.

Posle odgovora RFZO-a organi upravljanja niškog Doma zdravlja uputili su 3. decembra dopis premijerki Srbije Ani Brnabić i ministru zdravlja dr Zlatiboru Lončaru molbu i zahtev da intervenišu i pomognu, kako ne bi došlo do katastrofalnih posledica. U međuvremenu, laboratorije su na minimumu rada i pred zatvaranjem, kaže dr Jerkan.

– Mi uopšte ne znamo koji su razlozi ovakvog neshvatljivog odnosa prema našoj ustanovi, da li je u pitanju pogrešno planiranje sredstava za zdravstvo u ovoj godini ili je reč o lošoj proceni situacije zaduženih u fondu za finansiranje rada ustanova primarnog zdravstva. Ističem da je naš Dom zdravlja od sredine marta prošle godine i izbijanja epidemije do poslednjeg dana 2020. godine obavio 157.373 laboratorijska pregleda i pružio 1,74 miliona laboratorijskih usluga. A od prvih dana ove godine do 31. oktobra obavljeno je 237.428 laboratorijskih pregleda i pruženo je oko dva miliona laboratorijskih usluga. To je u odnosu na prethodnu godinu 225.000 više usluga u našim kovid laboratorijama jer je bilo čak 80.055 pregledanih pacijenata više. To je previše za grad Niš sa oko 300.000 građana jer su ovako veliki brojevi u istom periodu bili i u Beogradu iako u glavnom gradu živi šest puta više stanovnika. Pitamo se da li je neko slep kada su ovi podaci u pitanju, da li je moguće da niko ne reaguje na alarmantno stanje u Domu zdravlja u Nišu, koje se veoma brzo može pretvoriti u pravu katastrofu. Zbog ovakvog odnosa ugrožava se zdravlje građana i cele nacije – kaže prof. Jerkan.

Kako smo zvanično saznali u RFZO-u ove godine su za niški Dom zdravlja opredeljena 67,2 miliona dinara za laboratorijske i sanitarne usluge, a neophodno je u ovom trenutku još 18,6 miliona za reagense i sanitetski materijal, to jest za normalan rad u zbrinjavanju obolelih.

 

 

 

IZVOR:POLITIKA

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*