POLITIKA:Vojska istražuje smrt podoficira na Pešteri

(Foto MO/Darimir Banda)

Vodnik prve klase Dejan Stojković preminuo je na privremenom poligonu „Pešter” prilikom priprema za vežbu Vojske Srbije „Munjeviti udar 2021” koja je izvedena u nedelju. Ministarstvo odbrane se u četvrtak oglasilo kratkim saopštenjem, a pošto se u javnosti pojavila informacija da je ovaj podoficir preminuo nakon što se u oklopnom transporteru aktivirao protivpožarni sistem, „Politika” se obratila Ministarstvu odbrane za dodatna pojašnjenja okolnosti smrti profesionalnog pripadnika vojske.
„Budući da je stariji vodnik prve klase Dejan Stojković preminuo na zadatku, načelnik Generalštaba Vojske Srbije i komandant Kopnene vojske formirali su komisije za utvrđivanje uzroka nastanka ovog događaja i eventualne odgovornosti vojne organizacije, dok Inspektorat odbrane sprovodi vanredni inspekcijski nadzor radi utvrđivanja svih okolnosti”, navodi se u odgovoru Ministarstva odbrane „Politici”.
O događaju je navode obavešten dežurni zamenik javnog tužioca u Višem javnom tužilaštvu u Novom Pazaru, koji je i rukovodio uviđajem 24. juna.
„S obzirom na to da je predmet u vezi sa smrću starijeg vodnika prve klase Dejana Stojkovića u nadležnosti Višeg javnog tužilaštva u Novom Pazaru, napominjemo da pravo informisanja o okolnostima i uzrocima za nastali događaj ima nadležno tužilaštvo”, konstatuju nadležni iz Ministarstva odbrane.
Ova institucija je u četvrtak saopštila da je tokom realizacije planiranih vežbovnih aktivnosti na privremenom poligonu „Pešter”, starijem vodniku prve klase Dejanu Stojkoviću, pripadniku Druge brigade Kopnene vojske, koji se nalazio u sastavu posade oklopnog borbenog vozila, iznenada pozlilo.
– Imenovanom je na licu mesta pružena hitna medicinska pomoć, a zatim je helikopterom Vojske Srbije transportovan do Zdravstvenog centra „Studenica” u Kraljevu, gde je pokušana reanimacija. I pored svih napora, lekari nisu uspeli da spasu život starijem vodniku prve klase Dejanu Stojkoviću – saopšteno je tada.
Stojković je rođen 1982. godine u Prizrenu, a u Vojsci Srbije je bio od 2002. godine. Bio je oženjen i otac je dvoje dece.

 

 

IZVOR:POLITIKQA

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*