POMAGALI KRIMINALCU SA INTERPOLOVE POTERNICE Saznajemo: Inspektori MUP Srpske krili škaljarca i po gradu ga VOZALI SLUŽBENIM KOLIMA

Uhapšeni inspektori Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske više puta su službenim automobilima prevozili pripadnika škaljarskog klana Miloša Božovića, ekskluzivno otkriva „EuroBlic“.

Kako „EuroBlic“ otkriva, krivicu inspektora tužilaštvo će pokušati dokazati i saslušanjem konobara i drugog osoblja nekoliko poznatih banjalučkih kafića, kao i teretane.

Izvor „EuroBlic“ uključen u celu istragu protiv inspektora i Božovića, pojasnio je za šta se sve sumnjiče uhapšeni.

Pomagali kriminalcu sa interpolove poternice

Inspektorima se na terete stavlja, da su od kraja maja, pa do trenutka hapšenja pomagali Božoviću za kojim je bila raspisana crvena Interpolova poternica zbog krivičnog dela za koje se može izreći i kazna zatvora i do 40 godina. Pomagali su mu da krije idnetitet i da se slobodno kreće celom BiH.

– Milovanović je kao policijski službenik MUP Srpske trebao da zna da postoji poternica za Božovićem. Međutim, i pored toga on ga je krio na području Banjaluke, te mu je pomagao da se neometano kreće po teritoriji BiH. Prikrivao je njegov identitet i družio se sa njim po kafićima u Banjaluci. Ono što je posebno teško, jeste to što je Milovanović Božoviću omogućavao da se službenim vozilom MUP Republike Srpske slobodno vozi u Sarajevo i druge gradova u BiH – otkriva izvor „EuroBlica“.

Slične optužbe su i na račun Varteša. Njega policija i Tužilaštvo sumnjiče da je zajedno sa Milovanovićem prevozio Božovića u Sarajevo i pomagao mu da se neometano kreće po BiH, te se često sa njim družio na području Banjaluke.

– Rečevićeva je takođe sa Milovanovićem službenim policijskim vozilom odvozila Božovića u Sarajevo i tako mu pomagala da se krije – kaže naš sagovornik.

„Sretao sam ga u teretani, nismo se družili“

Naš sagovornik pojašnjava da tokom ispitivanja u policiji i tužilaštvu, Milovanović nije sporio da poznaje Božovića, a takođe je izjavio i da ga je sretao u teretanama i u nekim kafićima u Banjaluci, ali da se nisu družili.

Kako bi dokazali da li su se družili i koliko su vremena provodili zajedno Milovanović i Božović, tužilaštvo će probati dokazati saslušanjem radnika nekih od najpoznatijih banjalučkih lokala.

– U narednom periodu biće utvrđen identitet, a zatim će se i saslušati vlasnik i radnici teretane „4Life“, a koja se nalazi u Ulici Jovana Dučića u Banjaluci. Osim toga inspetkori će saslušati i konoboare i drugo osoblje kafića „Bizar“ i „Everest“, a njima će biti postavljena pitanja o tome koliko često su osumnjičeni u ovom predmetu boravili u tim lokalima – pojasnio je izvor „EuroBlica“.

Tokom istrage saslušan je još jedan visoki funkcioner MUP Srpske, ali u svojstvu svedoka.

U međuvremenu, Osnovni sud u Banjaluci odredio je jednomesečni pritvor Milovanoviću, ali je njegov advokat Saša Labotić uložio žalbu na ovu odluku.

– Tužilaštvo nije uložilo nikakve dokaze koji upućuju da postoji opravdana sumnja da je Milovanović počinio krivično delo koje mu se stavlja na teret. Jedan od razloga zbog kojih mu je određen pritvor je i strah od bekstva, a to dokazuju uverenjem da on poseduje i državljanstvo Srbije. Međutim, Ustavni sud je još pre 12 godina doneo odluku da to ne može biti jedini razlog da se nekome odredi pritvor – pojasnio je Labotić.

Dodao je da Milovanović nije mogao, na osnovu radnog mesta, znati da li je neko na poternici Interpola.

– U bazu Interpola se ulazi samo sa nalogom i mora se upisati tačan razlog provere. To se radi samo kada se ciljano proveravaju imena i prezima zbog nekog predmeta, na kojem se radi – pojasnio je Labotić za „EuroBlic“.

Crvena poternica

Miloš Božović je uhapšen na osnovu međunarodne Interpolove poternice koja je bila za njm bila raspisana zbog podstrekivanja na ubistvo Ranka Vuletića i određen mu je ekstradicioni pritvor.

Vuletić, koji je bio poznat po bombaškom napadu, kao i po pljačkama banaka i zlatara, ubijen je u avgustu 2019. godine u centru Nikšića, a ubica Vuk Lalatović se predao policiji. Prema optužnici, Lalatovića je na ubistvo podstrekavao Božović.

– Optuženi Andrija Marković i Miloš Božović su Lalatoviću obećali novčanu nagradu za ubistvo Vuletića. Lalatović je 1. avgusta 2019. godine u Njegoševoj ulici u Nikšiću iz koristoljublja ubio Vuletića. Prvo je tražio da se sa njim sretne, kada mu se predstavio i tražio da sami prošetaju i porazgovaraju, da bi, kada su se odvojili i kada su došli ispred prodavnice, iznenada izvadio pištolj i u Vuletića ispalio šest hitaca – piše u optužnici.

Na suđenju je spominjano da je Lalatoviću za ovo ubistvo plaćeno 200.000 evra.

 

 

 

 

IZVOR:BLIC

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*