Pomor ribe u Kolubari

(Foto lična arhiva)

Valjevo – Ogromna količina ribe otrovana je najverovatnije u noći između petka i subote u Kolubari nizvodno od Divaca kod Valjeva, pošto su, kako se pretpostavlja, u reku ispuštene štetne materije sa farme u jednom mioničkom selu. Meštani koji žive uz reku u subotu ujutru su zatekli nestvaran prizor, na hiljade uginulih riba koje plutaju vodom. Prema rečima Ognjena Krnetića, ribočuvara ribarskog područja Kolubara i Sava, kojim upravlja firma „Kasini fišing” iz Arilja, o svemu su odmah obavešteni policija, Osnovno javno tužilaštvo u Mionici i nadležne inspekcije ‒ ekološka i vodna. Agencija za zaštitu životne sredine uzela je na analizu uzorke vode sa mesta gde su ispuštane štetne materije. Uginula riba je u subotu poslata na analizu na Veterinarski institut.

‒ Ovakav pomor ribe u Kolubari do sada nije zabeležen. U nedelju smo zajedno sa meštanima i ribolovcima satima vadili uginulu ribu iz reke. Na delu toka kraćem od stotinu metara sakupili smo preko 250 kilograma uginule ribe koju smo predali na uništenje ‒- naveo je Ognjen Krnetić. On je potvrdio da je utvrđen uzrok zagađenja vode i odakle su ispuštene štetne materije, ali da za sada zbog interesa istrage ne može da otkriva ko je zagađivač, pošto su o svemu obavešteni nadležni državni organi koji obavljaju istragu.

Prema navodima internet novina „Kolubarske.rs”, tom mediju je u Osnovnom javnom tužilaštvu u Mionici potvrđeno da je policija izvršila uviđaj i da se preduzimaju i druge radnje radi dokazivanja krivičnog dela zagađenje životne sredine. Potvrđeno je i da će Osnovno javno tužilaštvo u Mionici pokrenuti predistražni postupak protiv odgovornih lica.

 

 

IZVOR:POLITIKA

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*