Popović: Gas iz Rusije po povoljnijim cenama, kao i do sada

ZLATIBOR –

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović izjavio je danas da će, uprkos energetskoj krizi u svetu, ruski gas u Srbiju ove sezone stizati redovno i to po povoljnijim cenama, kao i do sada.

Popović je to izjavio na konferenciji za medije, posle sednice Međuvladinog komiteta za saradnju Srbije i Rusije koja je održana na Zlatiboru, na kojoj je kopredsedavao zajedno sa zamenikom predsednika Vlade Rusije Jurijom Borisovom.

“Sada u ovom teškom energetskom vremenu, kada je cena gasa eksplodirala i veća je 10 ili 20 puta nego što je to bilo pre godinu ili dve, Rusija je opet uz nas. U toku su i pregovori o novom dugoročnom ugovoru između Gasproma i Srbijegasa i ono što je najvažnije, gospodin Borisov, veliki prijatelj Srbije, uverio me je da će u Srbiji biti toplo ove zime i sigurni smo i da će cena biti onakva kakvu je Rusija uvek davala Srbiji, povoljnija”, rekao je Popović.

popovic55454

Izvor: Tanjug (Miloš Milivojević)

Ministar je podsetio da je Rusija bila uz Srbiju i u vreme krize izazvane pandemijom, najpre kroz pošiljke medicinske opreme, a potom i sa vakcinama.

Istakao je da je na predlog Borisova naša zemlja počela da proizvodi ruske vakcine Sputnjik V, dodajući da su se potom predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ruski predsednik Vladimir Putin o tome dogovorili.

“Srbija je za ovaj kratak period proizvela već milion i po vakcina Sputnjik V, jedina u Evropi, a do kraja godine će proizvesti i svih četiri miliona vakcina, kao što je predviđeno prvim ugovorom”, rekao je Popović.

On je podsetio na još neke teške trenutke kada se Rusija pokazala kao veliki prijatelj Srbije i naveo da je bila uz nas u Prvom i Drugom svetskom ratu, onda kada je stavila veto u Savetu bezbednosti UN da tzv. Kosovo ne postane država.

“Rusija je uvek poštovala naš teritorijalni integritet i suverenitet po pitanju KiM, kao i Rezoluciju 1244 i Ustav Srbije”, istakao je Popović.

Podsetio je i da je Rusija stavila veto na pokušaj da se Srbi proglase za genocidan narod.

“Na tome smo im veoma zahvalni”, podvukao je Popović.

Govoreći o sednici Međuvladinog komiteta za saradnju Srbije i Rusije, Popović je rekao da je to bio naporan, težak i brz program, ali da je urađeno mnogo u svim delovima Međuvladinog komiteta – saobraćaju, infrastrukturi, energetici, inovacijama, zdravstvu, privredi…

Istakao je da je tokom ovog zasedanja doneto mnogo značajnih odluka, dokumenata i predloga koji će se ubuduće realizovati.

Popović je kazao da je ovom zasedanju Međuvladinog komiteta na Zlatiboru prisustvovalo više od 120 gostiju iz Rusije i više od 80 gostiju iz Srbije.

“Naši gosti su mogli da se upoznaju sa lepotama Srbije i moram da kažem da su oduševljeni srdačnim i toplim prijemom ovde na Zlatiboru, pogotovo lepotama koje ovaj deo Srbije ima”, rekao je Popović.

Najavio je da će se Borisov i on tokom dana sastati i sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i njegovim timom, a na tom sastanku, kako kaže, biće nastavljeni razgovori i o gasu i svemu ostalom što su bile teme sednice Međuvladinog komiteta.

Zamenik predsednika Vlade Rusije Jurij Borisov istakao je da Srbija i Rusija imaju dinamičnu političku saradnju i da je zasedanje bilo konstruktivno, posebno po pitanju razvoja privrednih i ekonomskih odnosa dve zemlje.

“Uspeli smo da obnovimo robnu razmenu ove godine i dovedemo je na nivo pre pandemije. U sferi zdravstva radimo zajedno, ruski i srpski stručnjaci obezbedili su proizvodnju ruske vakcine na teritoriji Srbije, što će obezbediti zdravstvenu bezbednost. Radili smo na završetku gasovoda Južni tok i njegovog puštanja i to će obezbediti energetsku sigurnost Srbije, ali i otvaranju novih smerova saradnje, koji će doneti nove prihode Srbiji“, naveo je Borisov.

Kazao je da Srbija i Rusija imaju bratske odnose i da se raduje daljim planovima za unapređenje odnosa.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*