Popović: Ministarstvo daje punu podršku unapređenju zakonskih normi koje će sprečiti diskriminaciju u društvu

Ministarka pravde Maja Popović učestvovala je danas u tematskom društvenom dijalogu o predlozima za izmene i dopune Zakona o zabrani diskriminacije održanom u Palati Srbija i naglasila da Ministarstvo pravde daje punu podršku unapređenju zakonskih normi koje će u našem društvu sprečiti diskriminaciju.

Ministarstvo pravde, kako je rekla Popović, podržava sve aktivnosti Ministarstva za ljudska i manjinska prva i društveni dijalog, a koje je organizator skupa, u procesu izrade Polaznih osnova za izradu Nacrta zakona o izmenama i dopunama Zakona o zabrani diskriminacije, te polaznih osnova za izradu Nacrta zakona o rodnoj ravnopravnosti.

Smatram da će ovim setom biti unapređen položaj svih kategorija ljudi bez obzira na njihova lična svojstva, rekla je ministarka Popović i dodala da svi moramo biti svesni da je donošenje zakona samo prvi korak u ostvarenju prava.

Ministarka je na skupu na kome su govorile i ministarke Gordana Čomić, Darija Kisić Tepavčević, šef misije Saveta Evrope u Srbiji Tobijas Flesenkemper, podsetila da je Zakon o izmenama i dopunama krivičnog zakonika stupio na snagu 1. juna 2017. godine, a da je tada uvedeno krivično delo polno uznemiravanje.

Prema njenim rečima, od stupanja na snagu do 31. januara 2021. godine, prijavljeno je 737 lica za to krivično delo. U toku je sprovođenje 589 istraga, a podignuto je 136 optužnih akata, dok su sudovi u Srbiji doneli 95 osuđujućih presuda.

„Prepoznavanje žena u kategoriji zaposlenih koje mogu da se nađu u neravnopravnom položaju u odnosu na druge zaposlene veoma je važno pogotovu ako se zna da su žene često i dvostruko diskriminisane, jer su upravo one dominatne žrtve nasilja u porodici i u partnerskim odnosima i često ostaju u nasilnom okruženju upravo iz ekonomskih razloga“, kazala je Popović.

 

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*