Populaciona politika briga svih segmenata društva

Ministar bez portfelja u Vladi Republike Srbije zadužen za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović izjavila je da je u Srbiji sve manje žena koje rađaju prvo dete, istakavši da se njihov broj u 2017. godini smanjio za 1.000 u odnosu na prethodnu godinu.

Đukić Dejanović je u izjavi za agenciju Tanjug objasnila da je taj trend posledica iseljavanja mladih iz zemlje.

Ona je rekla da novo istraživanje Evrostata o demografskim kretanjima pokazuje da u većini zemalja EU raste broj rođene dece po ženi, a da u Srbiji opada, i navela da se indeks fertiliteta u našoj zemlji ne smanjuje i da poslednjih godina iznosi 1,46, što je dobra vest.

„Međutim, da bismo se obnavljali kao narod i država, taj indeks treba da iznosi 2,1. Nova Strategija za podsticanje rađanja predviđa niz aktivnosti kojima bismo povećali taj indeks na 1,85 što je naš prvi zadatak“ – istakla je Ðukić Dejanović.

Ona je rekla da demografski pokazatelji Evrostata pokazuju da zadovoljavajući indeks rađanja postoji samo u Turskoj i Gruziji, dok u ostalim zemljama ima blagu tendenciju rasta.

Ðukić Dejanović je istakla da su pronatalitetne mere jedan segment populacione politike i da je zadatak države da se bavi i pitanjem migracija i starenjem stanovništva, budući da se iz Srbije najviše iseljavaju mladi koji u proseku imaju 28 godina, a među kojima je svaka četvrta osoba visokoobrazovana.

„Migracije kao civilizacijsku realnost ne možemo sprečiti, ali moramo poboljšati komunikaciju sa mladima koji napuštaju Srbiju i postižu izvanredna profesionalna postignuća u inostranstvu. Komunikacija sa njima treba da bude na višem nivou kako bi svoja znanja i iskustva podelili i sa nama u Srbiji“ – naglasila je ona.

Dejanović je označila međugeneracijsku solidarnost kao važan segment populacione politike, budući da smo sve stariji kao narod.

Prema njenim rečima, prosek starosti u Srbiji je 1967. godine bio 33 godine, a danas je 43 godine.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*