PAJA PATAK

Jedan od najomiljenijih dečjih junaka crtanih filmova, Paja Patak, danas puni 75 godina. Iako se lik mrzovoljnog patka prvi put pojavio 9. juna 1934. u jednoj seriji, Paja postaje glavni junak crtanog filma 1937. godine, kada mu se pridružuju nećaci Gaja, Raja i Vlaja, i životna saputnica Pata.

Ovako je izgledao pre 75 godina kada se prvi put pojavio u crtaću „Mala mudra koka“. Inače, njegovo puno originalno ime je Donald Fauntleroj Dak

Paja Patak, jedan od najpopularnijih likova Volta Diznija kojeg život „šiba“ a on se nevoljama suprotstavlja s istom neumornom energijom, danas puni 75 godina.

Paja Patak se prvi put pojavio 9. juna 1934. u jednoj epizodi serije „Silly Simphonies“, pod nazivom „Mala mudra koka“, inspirisanoj ruskom pričom o piletu koje traži pomoć da zaseje polje kukuruza, a njegov sused, patak, čini sve moguće da izbegne da mu pomogne.

Paja će 1937. prvi put postati glavni junak crtanog filma, a pridružiće mu se nećaci Gaja, Raja i Vlaja, i verna družbenica Pata.

Deset godina kasnije na scenu stupa Ujka Baja, tvrdica bez premca čija je deviza: „Bolje biti bogat i zdrav nego siromašan i bolestan“.

Volt Dizni je lik Paje Patka stvorio kao protivtežu uvek savršenom Mikiju Mausu.

Na sajtu kompanije Dizni navodi se da je džangrizava narav Paji Patku donela takvu popularnost da je na kraju o njemu napravljeno više crtanih filmova nego o Mikiju Mausu.

Pajin glas, jedan od najprepoznatljivijih u svim crtanim filmovima, godinama je „izvodio“ glumac za glasove u crtaćima Klarens „Daki“ Neš, sve do 1985. godine. Taj Nešov polurazumljivi govor „urezao je“ Pajin lik u glave gledalaca i pomogao i jednom i drugom da steknu svetsku slavu.

Nasledio ga je Toni Anselmo, kojeg je lično Neš uvežbavao za ovaj nimalo lak zadatak.

U vezi sa Pajom postoji mnogo nerešenih misterija kao što su stepen intimnosti sa Patom i zašto je uvek u mornarskoj košulji kad ne nosi pantalone.

izvor:RTS

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*