Portal Bebac pisao premijerki: Čeka nas nalaženje rešenja za mame preduzetnice

Izvor: Shutterstock

Roditeljski portal Bebac pozdravio je prve izmene Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom koje će, kako se navodi – ispraviti nepravdu većem broju roditelja u Srbiji. Portal se u pismu premijerki Ani Brnabić zahvalio na pomoći i saradnji u ostvarivanju prvih važnih izmena ovog zakona, ukazujući da je preostalo da se pronađe rešenje i za mame preduzetnice, koje su u lošijem položaju u odnosu na zaposlene majke.

„Od početka primene izmenjenog Zakona više nijedna mama u Srbiji neće dobiti naknadu manju od minimuma, što je velika i važna stvar, posebno za majke koje su se ostvarile u ulozi roditelja iz radnog odnosa, a nisu imale 18 meseci vezanog radnog staža“, ukazao je portal Bebac.

Kako se ističe, Bebac i dalje smatra da je ovaj period od 18 meseci dugačak i suprotan Konvenciji o zaštiti materinstva, te da očekuje da se u novim promenama i ova stavka izmeni i da se obračunski period skrati na 12 meseci, kako je i bilo u prethodnom zakonskom rešenju.

„Imamo i vaše čvrsto obećanje da ćete u narednom periodu pronaći rešenje za mame preduzetnice, posebno uzevši u obzir to da je vlada naše zemlje usmerena na podsticanje preduzetništva. Mame preduzetnice neopravdano su svrstane u kategoriju žena koje imaju pravo na ostale naknade po osnovu rođenja deteta, a ne na naknadu svoje zarade, čime su stavljene u lošiji položaju u odnosu na mame koje su u radnom odnosu“, napisao je Bebac u pismu premijerki.

Usvojene izmene će, navodi portal, ispraviti veliku nepravdu prema roditeljima dece sa smetnjama u razvoju i mamama koje su poljoprivredne osiguranice, a Zakonom su bile diskriminisane.

„Posebno pozdravljamo i to što ste imali sluha za problem žena koje zarađuju više od tri prosečne zarade, pa će nove izmene Zakona vratiti gornji limit na pet prosečnih plata, umesto sadašnje tri, o čemu smo razgovarali i na poslednjem zajedničkom sastanku u aprilu ove godine“, ukazuje se u pismu premijerki i dodaje da se očekuje nastavak saradnje i dijaloga u rešavanju i ostalih pitanja roditelja – pre svega i dalje velikog kašnjenja naknada zarada na trudničkom bolovanju.

 

 

IZVOR:N1

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*