Portal „Hrvatsko obrambeno štivo“ propagira ustaštvo

BEOGRAD –

Na portalu „Hrvatsko obrambeno štivo“ mogu se besplatno pročitati tekstovi koji propagiraju rasnu, versku i nacionalnu mržnju, a šokira činjenica da ima više od 2,2 miliona pregleda, pišu „Novosti“.

List navodi da je na tom portalu integralno objavljena antisemitska slikovnica „Otrovna gljiva“ Ernsta Himera koja se završava rečenicom: „Bez rešenja židovskog pitanja nema spasa čovečanstvu“.

Pixabay

„Novosti“ pišu i da se na tom profašističkom i proustaškom sajtu mogu pročitati i Hitlerov „Majn Kampf“, njegovi govori, dela Ante Pavelića, Mila Budaka, ceo niz rasističkih knjiga i tekstova kojima se negiraju Holokaust i broj žrtava u Aušvicu, ali i publikacija po kojoj Jasenovac nije bio logor smrti.

U tekstu o Jasenovcu Stepana Razuma poziva se hrvatski narod da prihvati NDH kao istoriju koje ne treba da se stidi i da se ne koleba između Tita i Pavelića.

U mnogim tekstovima piše da je Jasenovac bio radni logor, da nije stradalo 83.000 ljudi, da to nije bilo mučilište..

Kao neminovno postavlja se pitanje kako da tako nešto postoji nekažnjeno, pišu „Novosti“.

„Ovakvi sadržaji apsolutno su neprihvatljivi i ja se borim i protiv benignijih oblika svakodnevnog antisemitizma, fašizma i ustaštva“, kaže istoričar Hrvoje Klasić sa zagrebačkog Filozofskog fakulteta.

„Obavestiću sve koje znam o ovom sajtu i videćemo šta može da se uradi. Problem je u tome što su takvi internet domeni, a ovaj nije jedini, sličan je i „Pavelić pejper“, obično registrovani van hrvatskog područja“, kaže on.

Na jednom od najpoznatijih profašističkih sajtova na srpskom „Storm front“ takođe se mogu naći dela Adolfa Hitlera, pozivi da se Romi proteraju iz Srbije…

Takvi sajtovi većinom se nalaze van servera u regionu i hostovani su većinom u Americi.

„Kada je tužilaštvo putem zamolnica pokušalo da pribavi određene informacije uvek smo dobijali odgovor da takav sadržaj potpada pod slobodu govora. Zato je zabrana sadržaja na internetu izuzetno teška“, kaže Lidija Komlen Nikolić, predsednik predsedništva Udruženja tužilaca Srbije.

IZVOR:RTV

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*