PORTRET JEDNOG VREMENA. FOTOGRAFIJE FELIKSA NADARA

Ličnost i stvaralaštvo Feliksa Nadara inspirisala je brojne istoričare umetnosti, književnosti i kulture, profesore fotografije, da kroz raznovrsna predavanja i tumačenja predstave iz različitih uglova Nadarovo stvaralaštvo i evropsku kulturu XIX veka.

U petak, 4. oktobra u 19.00 sati biće održano predavanje Nadarova epoha: od Burbonske restauracije do Treće republike prof. dr Pavla Sekeruša, romaniste. Nadar je rođen 1820. godine u vreme takozvane restauracije Burbona koja Francuskoj vraća monarhističko uređenje, ali i donosi kratkoročni mir, ekonomski prosperitet i prvu industrijalizaciju. Tokom XIX veka i Nadarovog života, dešavaće se turbulentni politički život i promene vlasti iz monarhije u republiku, što će uticati na kulturni život i političku angažovanost pisaca i umetnika, pa i samog Nadara.

U subotu, 5. oktobra u 19.00 sati biće održano predavanjePlemeniti fotografski postupci: nekad i sad fotografa Predraga Uzelca, koji u svom umetničkom radu koristi stare fotografske tehnike. Uzelac je otkrio tehniku mokrog kolodijuma kada je prvi put video Nadarovu fotografiju Sare Bernar, a nije ni sanjao da će jednog dana i on sam snimati fotografije ovim postupkom. Tehnika kojom su napravljene neki od najlepših portreta u istoriji fotografije, oduvek je zavisila od uslova samog ateljea i ruku iskusnog fotografa, te je za savremenog fotografa podjednako izazovno da u njoj radi kao što je to bilo i za čuvenog Nadara. „Hvatajući“ atmosferu, zamršenu igru svetlosti i senke, teksture i detalje, mokri kolodijum je i dan-danas ostao tehnika koja opčinjava kako fotografe tako i posmatrače.

 

Pored predavanja, subotom i nedeljom u 13.00 i 17.00 održavaju se kustoska tumačenja izložbe, a tokom oktobra se svake subote od 11.00 do 12.30 sati održavaju i kreativne radionice za decu u okviru ciklusa Fotografija NaDar.

 

Za više informacija možete se obratiti Jeleni Ognjanović na telefon 021 4899 018 ili 069 1103 051.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*