Poslanici izabrali sudije

Poslanici Skupštine Srbije izabrali su danas 31 sudiju za Privredni sud i Drugi osnovni sud u Beogradu, Osnovni sud u Kragujevcu i prekršajne sudove u Kragujevcu i Kruševcu.

    
Poslanici izabrali sudije 1Foto: Fonet/ Aleksandar Barda

Ove sudije su prvi put izabrane na sudijsku funkciju.

Za Privredni sud u Beogradu izabrano je sedam sudija, za Drugi osnovni sud u Beogradu sedam, za Osnovni sud u Kragujevcu 14, Prekršajni sud u Kragujevcu dva i Prekršajni sud u Kruševcu jedan sudija.

Na sudijsku funkciju u Privrednom sudu u Beogradu izabrani su Danijela Milošević, Borivoje Miljković, Miloljub Mišković, Danilo Grujičić, Bojana Bojić Morara, Sanda Marić i Biljana Krstajić, a u Drugom osnovnom sudu u Beogradu Vukadin Brajušković, Milica Goravica, Luka Pantelić, Jovana Živanović Stojić, Nikola Đaković, Ljiljana Ilić i Sanja Vujačić.

Za sudije u Osnovnom sudu u Kragujevcu izabrani su Jelena Veljović, Anđela Đerasimović, Marina Miloradović, Miloš Mirković, Marina Petrović, Sonja Popovski Zaljevski, Bojana Simonović, Marina Luković, Zorica Jovanović, Milena Marsenić Kunac, Jelena Vujičić, Jelena Tripković, Dragana Hadžić i Tina Gemaljević.

Na sudijsku funkciju u Prekršajnom sudu u Kragujevcu izabrani su Ivan Pavlović i Katarina Janković, a u Prekršajnom sudu u Kruševcu Jovica Vesić.

Skupština Srbije usvojila sporazum o zajmu za obnovu ustanova kulture

Poslanici Skupštine Srbije usvojili su danas Okvirni sporazum o zajmu između Banke za razvoj Saveta Evrope i Srbije u iznosu od 20 miliona evra kako bi se obnovile ustanove kulture, ali će država obezbediti i dodatnih 10 miliona evra iz svog budžeta i drugih zajmova.

Novac će biti utrošen, između ostalog, za radove na zgradi Narodnog pozorišta, pretvaranje stare Železničke stanice u muzej, obnovi Muzeja Jugoslavije, za Umetnički paviljon „Cvijeta Zuzorić“, kao i za centre kulture izvan glavnog grada – za višefunkcionalni centar u Pirotu, Narodno pozorište u Nišu.

Poslanici vladajuće koalicije su, kada se raspravljalo o predlogu sporazuma, istakli da ga je moguće usvojiti zbog uspešne fiskalne konsolidacije zemlje.

Samostalni poslanik Vladan Glišić je rekao da podržava zajam, ali da se protivi što „gro sredstava ide institucijama u Beogradu“.

Poslanici su, na ovoj sednici, izabrali 31 sudiju koji se prvi put biraju na sudijsku funkciju i to za Privredni sud u Beogradu, Drugi osnovni u Beogradu i osnovne sudove u Kragujevcu i Kruševcu.

Pitanje obrazovanja Roma

Odbor za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova Skupštine Srbije jednoglasno je podržao obrazovanje pododbora za pitanja Roma, na čijem čelu će biti poslanik Srpske napredne stranke (SNS) Dragoljub Acković.

Acković je na sednici skupštinskog odbora ocenio da su brojni problemi sa kojima se Romi suočavaju, zbog čega zaslužuju da budu zastupljeni u radu Skupštine Srbije u formi pododbora, kao i da se nađu pred mnogim drugim državnim institucijama.

Odbor za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova jednoglasno je podržao predlog za formiranje pododbora za pitanja Roma, koji će ubuduće imati petoro članova.

Predsednik odbora Muamer Bačevac podsetio je da su zadaci novoobrazovanog pododbora da prati izvršenje zakona i drugih domaćih i međunarodnih akata iz oblasti zaštite i unapređenja položaja Roma, kao i da procenjuje adekvatnost regulative i predlaže nova rešenja.

IZVOR:DANAS

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*