Posle prvog kruga upisa: Gimnazije uglavnom popunjene

Na listi želja učenika koji se nisu upisali u jednu od novosadskih srednjih škola i gimnazija u prvom krugu moglo bi se naći 27 obrazovnih profila koji nisu popunili razrede.
d
Foto: Dnevnik.rs

U bilingvalnim odeljenjima prirodno-matematičkog smera Gimnazije „Jovan Jovanović Zmaj” ostalo je još poneko mesto: u srpsko-francuskom sedam, u srpsko-nemačkom dva, a u srpsko-ruskom samo jedno. Za učenike sa posebnim sposobnostima za matematiku ima još deset klupa, za fiziku 13, a računarstvo i informatiku pet.

Za učenike sa posebnim sposobnostima za filološke nauke u Karlovačkoj gimnaziji, u srpsko-ruskom odeljenju nepopunjeno je sedam mesta, a na geografiji i istoriji tri.

Medicinska škola „7. april” nije popunila jedino razred medicinskih sestara – tehničara koji nastavu slušaju na mađarskom. Tamo je ostalo još 15 mesta za koja se traži minimalni prosek od 62,22 boda.

Poljoprivredna škola sa domom učenika u Futogu može primiti još 12 učenika na smer poljoprivredni proizvođač, za koji treba bar 45,31 poen, i isto toliko budućih rukovalaca – mehaničara poljoprivredne tehnike, gde je prag prolaznosti u prvom upisnom krugu bio 43,85 bodova. Na obrazovnom profilu cvećar-vrtlar ostalo je 11 slobodnih klupa (44,74), a u razredu poljoprivrednih tehničara sa nastavom na mađarskom jeziku čak 27 (68,39), dok ih je u odeljenju tehničara hortikulture 24 (51,94).

U Srednjoj mašinskoj školi nepopunjeno je 18 mesta na smeru bravar-zavarivač (43,17), 12 u ode­ljenju industrijski mehaničar (47,42), osam među instalaterima (45,24) i 26 među operaterima mašinske obrade (48,7).

Elektrotehnička škola „Mihajlo Pupin” ispunila je upisnu kvotu na svim obrazovnim profilima sem u odeljenju elektrotehničar računara s nastavom na mađarskom, gde može primiti još devet đaka, s tim što je prag prolaznosti u prvom upisnom krugu bio 53,68 bodova.

U Tehničkoj školi „Pavle Savić” na raspolaganju je šest smerova u kojima nisu popunjena mesta. To su pekar – 22, mesar – osam, operater u prehrambenoj industriji – 12, prehrambeni tehničar – devet, tehničar za biotehnologiju – 12, te tehničar za preradu nafte i gasa – 15.

Tehnička škola „Mileva Marić Ajnštajn” može primiti još četiri tapetara-dekoratera odnosno obućara i tri dekoratera zidnih površina.

U Školi za dizajn „Bogdan Šuput” ostao je nepopunjen samo mađarski razred tehničara dizajna grafike, u koji primaju još 12 đaka.

Konačni raspored učenika po školama u drugom upisnom krugu biće objavljen u sredu, 14. jula, do 24 časa, a podnošenje prijave za upis neposredno u srednjoj školi rezervisano je za 16. jul, između 8 i 15 sati.

Raspoređeno 85 odsto đaka

U prvom upisnom krugu po srednjim školama i obrazovnim profilima u Srbiji raspoređeno je 60.347 učenika, od kojih je po prve tri želje raspoređeno 85 odsto đaka, saopštilo je juče Ministarstvo prosvete.

Po prvoj želji raspoređeno je 38.098, po drugoj 8.845, a po trećoj 4.355 učenika, dok je neraspoređeno njih 1.304.

Svi neraspoređeni učenici moći će u drugom upisnom krugu da konkurišu na 13.394 mesta.

Predaja liste želja u drugom upisnom krugu obavljlo se juče elektronskim putem – za korisnike Es-dnevnika ili direktno u osnovnim školama.

Ukoliko neko i u ovom krugu ne iskaže realne želje, imaće i treću šansu krajem avgusta.

Najveće interesovanje u prvom upisnom krugu bilo je za gimnazije i obrazovne profile iz oblasti zdravstva i socijalne zaštite, elektrotehnike i ekonomije, prava i administracije.

 

 

IZVOR:DNEVNIK

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*