Poslije osam decenija srpski patrijarh sutra u Doboju

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije posetiće sutra i u četvrtak, 19. avgusta, grad Doboj povodom slave ovog grada Preobraženja Gospodnjeg, najavljeno je iz Eparhije zvorničko-tuzlanske.
Patrijarh Porfirije (foto: Sputnik / Lola Đorđević) -

Patrijarh Porfirije (foto: Sputnik / Lola Đorđević)

Doček patrijarha i doksologija najavljeni su za sutra 18.00 časova u Hramu svetih apostola Petra i Pavla u Doboju.

Na Preobraženje 19. avgusta Sveta arhijerejska liturgija biće služena u 9.00 časova, nakon čega će biti organizovana litija ulicama Doboja od hrama do zgrade Gradske uprave, gde će biti obavljeno rezanje slavskog kolača.

Blagosloven koji dolazi u ime Gospodnje – navodi se u najavi dolaska patrijarha u Republiku Srpsku.

Na patrijarhovom Instagram profilu piše da će posle više od osam decenija Doboj ugostiti srpskog patrijarha koji će na dan Preobraženja Gospodnjeg služiti Svetu arhijerejsku liturgiju, čime će ovaj dan ući u anale kao jedan od najsvečanijih u istoriji grada na tri reke.

– Dolazak patrijarha Porfirija prva je poseta patrijarha SPC nakon 83 godine, kada je na sličnom, veličanstvenom događaju, boravio patrijarh Gavrilo Peti /Dožić/. Tom prilikom, 18. septembra 1938. godine, patrijarh je osveštao novoizgrađeni Hram svetih Petra i Pavla, prvu pravoslavnu crkvu u Doboju, jer je do tada bogosluženje obavljano u adaptiranoj kući iz 1884. godine – piše u objavi na patrijarhovom zvaničnom profilu.

Na inicijativu gradonačelnika Doboja Borisa Jerinića, jedna od zgrada u glavnoj gradskoj ulici Sveti Sava ukrašena je muralom patrijarha srpskog Porfirija.

Arhijerejski namesnik dobojski Mirko Nikolić rekao je ranije da je poseta patrijarha Porfirija Doboju povodom slave grada blagoslov za verujući narod, ali i Božija volja da žrtve dobojskog logora budu proglašene za mučenike svete Crkve.

Sveštenik Nikolić rekao je da mu je želja da na svetom mestu, Spomen-kosturnici stradalim Srbima u dobojskom logoru u Prvom svetskom ratu, zamoli patrijarha Porfirija da zajedno sa episkopima na narednom Saboru proglasi sve žrtve dobojskog logora za mučenike svete Crkve, da im bude određen datum za praznovanje.

Prema njegovim rečima, žrtve dobojskog logora, prvog organizovanog logora u civilizovanoj Evropi kroz koji je u periodu 1915-1917. godine prošlo više od 45.000 Srba, a 12.000 lica izgubilo život, zaslužile su da zbog načina stradanja ne budu zaboravljene.

Nikolić je naglasio da je poseta patrijarha Porfirija istorijska i zbog toga što je reč o prvoj poseti Republici Srpskoj, i to Hramu Svetih apostola Petra i Pavla u Doboju.

On je naveo da je poslednji patrijarh u zvaničnoj poseti Doboju bio Gavrilo Dožić 1938. godine, a 1979. godine patrijarh German je prolazio kroz grad idući od Broda za Teslić.

Nikolić očekuje prisustvo više hiljada vernika, podsetivši i da je, prema zapisima, prilikom dolaska patrijarha Gavrila Dožića 1938. godine bilo oko 10.000 vernika.

 

 

IZVOR:RTRS

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*