Postignut dogovor o izmenama tužilačkih zakona u Crnoj Gori

Izvor: Skupština Crne Gore

Lideri parlamentrane većine u Crnoj Gori postigli su u nedelju dogovor o izmenama tužilačkih zakona čime se stiču uslovi i za podršku budžetu u parlamentu. Demokrtaski front (DF) je glasanje o budžetu i ostalim vladinim predlozima ranije uslovio dogovorom o tužilačkim zakonima.

Nakon dogovora, iz DF-a je saopšteno da će podržati budžet u parlamentu. Vlada je predložila budžet 31. marta, kada je bio krajnji rok. U toku je privremeno finansiranje.

Potpredsednik Vlade Dritan Abazović rekao je da su postigli dogovor o tužilačkim zakonima, te da je ostala samo tehnička procedura.

„Potrebno je da borba protiv kriminala i korupcije i ta ruka pravde dodje u Crnu Goru. Zakon je uskladjen sa preporukama Venecijanske komisije. Nećemo preskočiti nijednu stepenicu onoga što bi trebalo da bude parlamentarni proces“, rekao je Abazović.

Sve moguće sugestije sa ciljem poboljšanja teksta su, kako je naglasio, dobrodošle.

„Narednih dana ćemo sa predlogom ići ka institucijama, a onda otvoriti i širu raspravu u javnosti. Ovo je nešto što je nasušna potreba našeg društva da omogućimo da tužilastvo profunkcioniše“, ocenio je Abazović.

Raniji predlog izmena tužilačkih zakona koji je predložila parlamentana većina naišao je na oštre kritike medjunarodne zajednice, nakon čega je povučen iz procedure. Taj predlog je predvidjao ukidanje Specijalnog državnog tužilaštva.

 

 

 

IZVOR:N1

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*